Οι δύο πρώτες πιλοτικές μονάδες οργανικών ηλεκτρονικών αναμένεται να τεθούν σταδιακά σε λειτουργία από το 2015 στο πλαίσιο του προγράμματος \”Smartronics\” του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας LTFN στη Θεσσαλονίκη.

Όπως γνωστοποίησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος του Εργαστηρίου και συντονιστής του προγράμματος, καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης, η μία μονάδα θα έχει ως αντικείμενο την πιλοτική παραγωγή πρότυπων μηχανών για την εκτύπωση οργανικών ηλεκτρονικών, φωτοβολταϊκών και υλικών για εύκαμπτες οθόνες κι άλλες εφαρμογές, ενώ η δεύτερη θα δραστηριοποιείται στον χώρο \”των τεχνολογιών παρόμοιων του πυριτίου, τόσο σε εύκαμπτα υποστρώματα, όσο και σε γυαλί\”.

Φωτοβολταϊκά τρίτης γενιάς, που \”φορτώνουν\” και χρώμα! Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της πρώτης πιλοτικής μονάδας παραγωγής οργανικών ηλεκτρονικών, πρόκειται να προχωρήσει η παραγωγή φωτοβολταϊκών τρίτης γενιάς, που θα χρησιμοποιούν πολύ μικρές ποσότητες φθηνών υλικών (100 νάνο αντί για 10 μικρά). Στη μονάδα συμμετέχουν συνολικά 18 φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Τα νέου τύπου φωτοβολταϊκά, όπως εξήγησε ο Έλληνας ερευνητής στο Ινστιτούτο \”Helmholtz Zentrrum\” του Βερολίνου, Κωνσταντίνος Φωστηρόπουλος, θα είναι κατά 50% φθηνότερα από τα δεύτερης γενιάς, που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά.

Παράλληλα με τις σύγχρονες τεχνικές θα έχουν και διακοσμητικό χαρακτήρα, καθώς θα μπορούν να «φορτώνουν» εκτός από ηλιακή ενέργεια και χρώμα.

Τέτοιες εφαρμογές χρησιμοποιούνται ήδη σε στέγαστρα στο Λος Άντζελες των ΗΠΑ, ενώ αναμένεται να τοποθετηθούν σε στάσεις λεωφορείων στο Βερολίνο, όπου με την ηλιακή ενέργεια θα μπορεί ο επιβάτης την ώρα που περιμένει να πληροφορείται όλα τα σχετικά δρομολόγια με τη βοήθεια χαρτών που θα προβάλλονται στη στάση.

Αυτή είναι μία μόνο από τις εφαρμογές που θα προκύψουν από το πρόγραμμα Smartronics, που ξεκίνησε επίσημα από τη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή πανεπιστημίων, φορέων, ινστιτούτων και επιχειρήσεων. Από την Ελλάδα συμμετέχουν έξι φορείς, μεταξύ των οποίων το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Το smartronics έχει τρεις βασικούς άξονες υλοποίησης: τη δημιουργία έξυπνων υλικών με ποικίλες εφαρμογές (νέου τύπου φωτοβολταϊκά, υλικά κινητής τηλεφωνίας, παντός τύπου οθόνες κ.ά), την επεξεργασία εργαλείων μέτρησης αποτελεσμάτων και τη λειτουργία πιλοτικών γραμμών παραγωγής οργανικών ηλεκτρονικών.

energypress.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook