Ίχνη ραδιενέργειας που προέρχεται από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα ανιχνεύθηκαν στη Μόσχα, αλλά δεν αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, ανακοίνωσε σήμερα η Radon, η ρωσική εταιρεία που ειδικεύεται στην ανίχνευση και την αντιμετώπιση της ραδιενέργειας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη ρωσική πρωτεύουσα.

«Από τις 23 Μαρτίου, καταγράψαμε ραδιενέργεια τα χαρακτηριστικά της οποίας συμπίπτουν με τη ραδιενέργεια που διαρρέει σε συνθήκες πυρηνικού ατυχήματος», είπε.

Πρόκειται για ιώδιο-131, καίσιο-134, καίσιο 137 και τελούριο-132, διευκρίνισε ο αναπληρωτής διευθυντής Ολεγκ Πόλσκι.

«Τα ισότοπα δείχνουν ότι πρόκειται για μία διαδικασία που συνδέεται με το δυστύχημα» της Φουκουσίμα, αλλά «τα επίπεδα δεν είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο».

Ίχνη ραδιενέργειας, επίσης σε επίπεδα που θεωρούνται ακίνδυνα για την υγεία ανιχνεύθηκαν στις αρχές της εβδομάδας στο Βλαδιβοστόκ, στη ρωσική Άπω Ανατολή, πόλη που βρίσκεται σε απόσταση χιλίων χιλιομέτρων από τη Φουκουσίμα.

Τα ίχνη ραδιενέργειας που εντοπίσθηκαν στη Μόσχα, στο δυτικό τμήμα της Ρωσίας, είναι αντίστοιχα με τα ίχνη που εντοπίσθηκαν στη δυτική Ευρώπη και έχουν κάνει τον γύρο της Γης μεταφερόμενα με τη βοήθεια των ανέμων.

Η Ρωσία απαγόρευσε την περασμένη εβδομάδα τις εισαγωγές προϊόντων διατροφής από τέσσερις περιοχές της Ιαπωνίας που επλήγησαν από τη ραδιενέργεια που διαρρέει από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.

ΑΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook