«Υπάρχει σίγουρα μια αχτίδα ελπίδας, ένα φως στην άκρη του τούνελ», δήλωσε στην τηλεόραση του BBC ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας. Πρόσθεσε ότι η πιθανότητα εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη είναι τώρα πολύ μικρή.

Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να αλλάξει την πορεία της οικονομίας και ότι τώρα υπάρχει πολύ μεγαλύτερη αισιοδοξία. «Οι καταθέσεις επιστρέφουν, η κυβέρνηση αποπληρώνει τις οφειλές της στον ιδιωτικό τομέα και υπάρχει μια αλλαγή στο πώς μας βλέπει η Ευρώπη. Είμαστε στα 2/3 του δρόμου προς το στόχο μας. Επομένως οι πολίτες μπορούν να ελπίζουν», πρόσθεσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.

Ο ανταποκριτής του BBC επισήμανε την υψηλή ανεργία, την αύξηση των αστέγων και της φτώχειας την ώρα που συνεχίζεται η ύφεση. Ο κ. Στουρνάρας απάντησε ότι προς το τελευταίο τρίμηνο του 2013 θα υπάρξει ανάκαμψη, με την ανάπτυξη να αποκαθίσταται το επόμενο έτος ακόμα και αν καταγραφεί το 2013 η προβλεπόμενη ύφεση του 4,5%. «Νιώθω σίγουρος, 100% βέβαιος ότι αυτή θα είναι η τελευταία χρονιά ύφεσης στην Ελλάδα», είπε ο Γιάννης Στουρνάρας.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η Αθήνα πιέζει για περαιτέρω διαγραφή χρέους της, ο υπουργός είπε ότι θα καλωσόριζε περαιτέρω μείωση του επιπέδου του ελληνικού χρέους σημειώνοντας όμως ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι να γίνει αυτό: «Θα έπρεπε να γίνει με τρόπο που ελαχιστοποιεί τη ζημιά για άλλους».

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο περισσότερων περικοπών, ο κ. Στουρνάρας απάντησε ότι αν εφαρμοστεί το φετινό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων δε θα υπάρξουν άλλα πακέτα λιτότητας και περικοπές σε μισθούς, επιδόματα και συντάξεις.

Ο ανταποκριτής του BBC περιέγραψε στο ρεπορτάζ του μια τρύπα από σφαίρα στο παράθυρο του υπουργού από πυροβολισμό κατά τη διάρκεια διαδήλωσης. Ο κ. Στουρνάρας έχει αποφασίσει να κρατήσει το μισοσπασμένο τζάμι ως υπενθύμιση αυτού που ελπίζει ότι ήταν το χαμηλότερο σημείο στην οικονομική κρίση της χώρας.

Στη συνέχεια ο Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι η Ελλάδα υποχρεώθηκε σε πολλές περικοπές, υπερβολικά γρήγορα. «Θα έπρεπε να είχαμε δώσει μεγαλύτερη έμφαση σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις στην αρχή. Αλλά δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω. Η ευρωζώνη δεν ήταν προετοιμασμένη για την κρίση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας, προσθέτοντας ότι είναι πεπεισμένος πως δεν υπήρχε άλλη επιλογή: «Χωρίς τα λεφτά της διάσωσης η Ελλάδα θα ήταν εκτός ευρωζώνης και αυτό θα σήμαινε καταστροφή».

Θα έπρεπε να είχαμε δώσει μεγαλύτερη έμφαση σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις στην αρχή

Αναφερόμενος στο ευρωπαϊκό μέλλον της Βρετανίας ο Γιάννης Στουρνάρας σχολίασε ότι θα ήταν σοβαρό λάθος η έξοδος της χώρας από την ΕΕ. Ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δε θα αποδεχόταν αναδιαπραγμάτευση των όρων συμμετοχής της Βρετανίας στην ΕΕ, διότι αυτό «θα άνοιγε το κουτί της Πανδώρας|.

Στο τέλος του ρεπορτάζ ο Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι τώρα που η Ελλάδα έστριψε τη γωνία απολαμβάνει τη δουλειά του.

 

skai.gr