Τέσσερις άνθρωποι ανασύρθηκαν νεκροί την Τρίτη και δύο αγνοούνται μετά τις σφοδρές καταιγίδας που προκάλεσαν την υπερχείλιση ποταμών και είχε ως συνέπεια χιλιάδες σπίτια να πλημμυρίσουν κατά μήκος των 700 χιλιομέτρων της ανατολικής ακτής της Αυστραλίας. Στο Μπούνταμπεργκ του Κουίνσλαντ, την πόλη που δοκιμάζεται περισσότερο έχοντας πνιγεί στη λάσπη μετά από υπερχείλιση ποταμού, τα συνεργεία διάσωσης χρειάστηκε να απεγκλωβίσουν περίπου 1.000 άτομα με ελικόπτερα.

Τουλάχιστον 2.000 ακίνητα πλημμύρισαν εξαιτίας των χειμάρρων, από την πόλη Μπούνταμπεργκ έως το Κοφς Χάρμπορ στα νότια της χώρας. Χιλιάδες είναι οι άνθρωποι που για τρίτη συνεχόμενη ημέρα έχουν βρει καταφύγιο σε κέντρα εκκένωσης, αφού έχασαν τα σπίτια, τα αυτοκίνητα και όλα τα υπάρχοντά τους.

«Σπάραξαν οι καρδιές τους, αφού αναγκάστηκαν να αφήσουν πίσω τους τα πολύτιμα υπάρχοντά τους», δήλωσε ο υπουργός Υπηρεσιών Έκτακτης Ανάγκης, Τζακ Ντέμπσι από την Μπουνταμπεργκ. «Απλά κοιτάζουν ο ένας τον άλλον για λίγη παρηγοριά».

Ένα τρίχρονο αγόρι καταπλακώθηκε από ένα δέντρο που έπεσε εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, ενώ ένας ιστιοπλόος πνίγηκε όταν το σκάφος του συγκρούστηκε στο λιμάνι. Ένας 27χρονος άντρας με ειδικές ανάγκες παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά και ένας μοτοσικλετιστής έχασε τη ζωή του στην προσπάθειά του να διασχίσει τον χείμαρρο.

Το χειρότερο χτύπημα δέχτηκε η Μπουνταμπεργκ, μία πόλη 70.000 κατοίκων, όπου η πρόσβαση είναι εφικτή μόνο από αέρος.

Πολλά αεροσκάφη τύπου Hercules έφτασαν στην περιοχή για να μεταφέρουν τους τραυματίες στα νοσοκομεία, ενώ 14 ελικόπτερα έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να διασώσουν πολλές οικογένειες από τις στέγες των σπιτιών τους και να τους μεταφέρουν στα κέντρα εκκένωσης.

in.gr