Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου, συμβουλεύει τους πατατοκαλλιεργητές αλλά και όλους όσοι θέλουν να φυτέψουν πατάτες τα εξής :

\”Ο πατατόσπορος αμφίβολης ποιότητας και προέλευσης μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα όπως:

* Να μεταφέρει σοβαρές ασθένειες στο χωράφι
* Να μειώσει την στρεμματική απόδοση της καλλιέργειας
*Δεν εξασφαλίζει τη γνησιότητα της ποικιλίας

Για τους παραπάνω λόγους και με βάση τη Φυτοϋγειονομική Νομοθεσία είναι υποχρεωτική η φύτευση Βασικού ή Πιστοποιημένου πατατόσπορου.

Αγοράστε το σπόρο τουλάχιστον 15 μέρες πριν την σπορά και τοποθετήστε τον σε τελάρα, μέχρι του ύψους των 10-15 cm, αφού πρώτα απομακρύνετε κάθε πληγωμένο ή σάπιο κόνδυλο. Τα τελάρα να φυλαχθούν σε χώρους με υψηλή σχετική υγρασία,θερμοκρασία 16-18 οC, και χαμηλού φωτισμού, ώστε να μην πρασινίσουν οι κόνδυλοι.

Αποφεύγετε τον τεμαχισμό των κονδύλων προτιμώντας μικρού μεγέθους. Αν ο κόνδυλος είναι μεγάλου μεγέθους τεμαχίζεται όπως δείχνει το παρακάτω σχήμα :

\"\"

Μια ακόμη μέθοδος για να προληφθεί το σάπισμα των κομματιών του πατατόσπορου είναι το κόψιμο να μην φτάνει από την κορυφή ως τον ομφαλό αλλά να αφήνει άκοπο ένα τμήμα 1cm. Τα δύο κομμάτια διαχωρίζονται αμέσως πριν την φύτευση.

Η καλύτερη περίοδος για το κόψιμο του πατατόσπορου είναι μόλις αρχίσουν να ανοίγουν τα μάτια.

Ο πατατόσπορος πρέπει να φυτεύεται αφού η κομμένη επιφάνεια φελλοποιηθεί και τα φύτρα αποκτήσουν μήκος 1-1,5cm.

Στους μικρού μεγέθους κονδύλους που φυτεύονται ολόκληροι, μια μικρή τομή στη βάση βοηθάει στην ταχύτερη έκπτυξη των φύτρων. Μετά τον τεμαχισμό ο πατατόσπορος διατηρείται για 7-10 μέρες πριν το φύτεμα, για να γίνει επούλωση των τομών, σε θερμοκρασίες 18-20οC και σχετική υγρασία 85-90%.

Στις συνθήκες αυτές η επούλωση των πληγών από την κοπή γίνεται πολύ γρήγορα. Τα μαχαιρίδια που χρησιμοποιούνται για τον τεμαχισμό των κονδύλων πρέπει να απολυμαίνονται με διάλυμα φορμόλης 2% ή χλωρίου 5% ώστε να αποφεύγεται η μετάδοση ασθενειών.

Φυλάξτε για ένα τουλάχιστον χρόνο την ετικέτα πιστοποίησης του πατατόσπορου που προμη-θευτήκατε και καταγράψτε σε αρχείο με ποιες σπορομερίδες φυτεύτηκε ο κάθε αγρός. Σε περίπτωση ύπαρξης προβλημάτων στην καλλιέργεια μόνο από τα στοιχεία της ετικέτας ανιχνεύεται η προέλευση του πατατόσπορου.

Πρέπει να κρατάτε αρχείο για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που χρησιμοποιείτε για τουλάχιστον 3 χρόνια.

Οι πατατοπαραγωγοί και οι διακινητές πατατόσπορου υποχρεούνται να είναι εγγεγραμμένοι στο φυτοϋγειονομικό μητρώο που διατηρείται στις Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής των οικείων Περιφερειακών Ενοτήτων.

Συνιστάται επίσης:

~ να αποφεύγεται η συνεχής καλλιέργεια πατάτας ή άλλων σολανωδών (τομάτας, μελιτζάνας,πιπεριάς) στο ίδιο χωράφι
~ να εφαρμόζεται ένα σύστημα αμειψισποράς για 2-3 χρόνια με σιτηρά ή ψυχανθή
~ να επιλέγονται ανθεκτικές ποικιλίες ανάλογα με το πρόβλημα που παρατηρείται στον αγρό
~ να καταστρέφονται όλα τα υπολείμματα της προηγούμενης καλλιέργειας (στελέχη και κόνδυλοι) καθώς και τα αυτοφυή σολανώδη
~ να μην γίνεται άρδευση με κατάκλυση
~ να απολυμαίνονται τα καλλιεργητικά εργαλεία
~ Πριν φυτευτεί ο πατατόσπορος το χωράφι θα πρέπει να βρίσκεται στον ρώγο του και να ποτιστεί 10-15 ημέρες μετά την φύτευση\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook