Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι φέρεται ότι ετοιμάζει μια δέσμη μέτρων -περιλαμβανομένων φοροαπαλλαγών για νέους επιχειρηματίες- σε μια προσπάθεια να τονωθεί η ισπανική οικονομία, παρά το ότι δεσμεύεται να εφαρμόσει περιστολή των κρατικών δαπανών.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός -η δημοφιλία του οποίου, ένα χρόνο αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, έχει κατακρημνιστεί- πρόκειται να ανακοινώσει αυτή τη δέσμη μέτρων για την οικονομία την 20ή Φεβρουαρίου στην ετήσια ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης, σε μια προσπάθεια ανάκτησης της εμπιστοσύνης των πολιτών που κλόνισε η εκτεταμένη περικοπή των δημόσιων δαπανών και οι πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζει.

Ο Ραχόι ανέλαβε δεσμευόμενος να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα και να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών, αλλά η ύφεση που ταλανίζει την οικονομία της Ισπανίας βάθυνε και τουλάχιστον ένα 25% του εργατικού δυναμικού πλήττεται από την ανεργία.

\”Πρόκειται για σχέδιο επί μέρους πολιτικών, εστιασμένων σε συγκεκριμένους τομείς\”, δήλωσε μια εκπρόσωπος του Ραχόι. Απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα επηρεάσει τους κυβερνητικούς στόχους σε ό,τι αφορά την μείωση του ελλείμματος.

Το πακέτο θα περιλαμβάνει φορολογικά κίνητρα σε μικρές εξαγωγικές εταιρείες, εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, και δημιουργία πιστώσεων για επιχειρήσεις, σύμφωνα με δημοσιεύματα σε μέσα ενημέρωσης.

Η υπουργός Εργασίας Φατίμα Μπάνιεθ είπε ότι μικροί σε ηλικία επιχειρηματίες, γυναίκες κάτω των 35 και άνδρες κάτω των 30, που θέλουν να δημιουργήσουν μια επιχείρηση θα καταβάλλουν μειωμένες εργοδοτικές εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία: αντί των 250 ευρώ το μήνα ανά εργαζόμενο, 50.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ραχόι επισήμανε ότι το δημόσιο έλλειμμα –περίπου 7% του ισπανικού ΑΕΠ τέλη 2012– εμποδίζει κάθε δημόσια επένδυση, ενώ κάλεσε τη Γερμανία και άλλες κυβερνήσεις που διαθέτουν κεφάλαια να προωθήσουν επενδύσεις στη χώρα του.

real.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook