Σε νέα σύσκεψη την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται να «κλειδώσουν» οι αποφάσεις για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, ο οποίος θα υποκαταστήσει τον ΦΑΠ και το ειδικό τέλος ακινήτων και θα πληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2013.

Στη σημερινή σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, υπό τον Γ. Μαυραγάνη, με τους εκπροσώπους των κομμάτων, επαναβεβαιώθηκε ότι ο νέος φόρος θα έχει αφορολόγητο όριο από 50.000 έως 100.000 ευρώ και οι συντελεστές, ανάλογα με το ύψος του αφορολογήτου για τα φυσικά πρόσωπα, θα ξεκινούν από 0,05% ή 0,1%.

Το βασικότερο πρόβλημα για την οριστικοποίηση του νέου φόρου ανέκυψε όσον αφορά τον υπολογισμό της αντικειμενικής αξίας των αγροτεμαχίων, όπου οι σημερινοί τέσσερις συντελεστές προσαύξησης επί των τιμών αναφοράς οδηγούσαν σε πολλές περιπτώσεις σε αντικειμενικές αξίες-μαμούθ, ιδίως για καλλιεργήσιμες εκτάσεις εντός της Αττικής, οπότε αντίστοιχα δυσβάσταχτοι θα προέκυπταν και οι νέοι φόροι.

Οι ειδικοί της επιτροπής επεξεργάζονται προτάσεις συγκράτησης των αντικειμενικών τιμών των αγροτεμαχίων επί των οποίων θα επιβάλλεται ο ενιαίος φόρος και αυτές οι αποφάσεις αναμένεται να αποκρυσταλλωθούν την Παρασκευή.

Την Παρασκευή άλλωστε αναμένεται να εξεταστούν και 25-30 αιτήματα εξαιρέσεων ή ειδικής μεταχείρισης, που έχουν υποβληθεί από διάφορους φορείς.

Οι πέντε «καμπάνες»

Πέντε φορές θα χτυπήσει η καμπάνα των φόρων για τους ιδιοκτήτες ακινήτων στη διάρκεια του 2013, με απαίτηση πληρωμής παραπάνω από 5 δισ. ευρώ και υποχρεώσεις μήνα-μήνα έως το τέλος του έτους.

1. Το γνωστό «χαράτσι». Θα συνεχίσει να πληρώνεται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος μέχρι τον Μάιο και αφορά το 2012. Μετά καταργείται για να παραχωρήσει τη θέση του στον ενιαίο φόρο ακινήτων.

2. ΦΑΠ 2010: «Τρέχει» από τον Δεκέμβριο η εξόφλησή του σε τρεις δόσεις. Η πρώτη, μετά την παράταση που είχε δοθεί, πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Ιανουαρίου, όπως και η δεύτερη, εκτός κι αν δοθεί παράταση. Ορισμένοι έφοροι πάντως δέχονται μόνο τη μία δόση και μεταφέρουν τις άλλες δύο για τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, αν και από το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζουν ότι και οι δύο δόσεις πρέπει να πληρωθούν έως το τέλος Ιανουαρίου.

3. ΦΑΠ 2011: Θα αρχίσει να εξοφλείται επίσης σε τρεις δόσεις από τον Μάρτιο. Οπότε Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο, όσοι είχαν το 2011 ακίνητα αντικειμενικής αξίας πάνω από 200.000 ευρώ θα πρέπει να ξαναπεράσουν από την εφορία (σ.σ. πρακτικά, ο φόρος εξοφλείται στις τράπεζες).

4. ΦΑΠ 2012: Όσους ΦΑΠ δεν εισέπραξε τα προηγούμενα χρόνια θα τους εισπράξει φέτος το υπουργείο Οικονομικών, ασχέτως αν για κάποιους ιδιοκτήτες οι ΦΑΠ(ες) είναι αλλεπάλληλες και φτάνουν τις τρεις. Παρότι υπήρχαν σκέψεις για εξόφληση μαζί με τον ΦΑΠ του 2011 σε δέκα μηνιαίες δόσεις, τελικά θα πληρωθεί το διάστημα από τον Ιούνιο και μέχρι τον Αύγουστο.

5. Ενιαίος φόρος ακινήτων: Θα αρχίσει να πληρώνεται από τον Σεπτέμβριο και θα επιβαρύνει όλους τους ιδιοκτήτες πάσης φύσεως ακινήτων.

Αρχικά, στόχος ήταν τα ετήσια έσοδα από τον ενιαίο φόρο ακινήτων να αγγίξουν τα 3 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή από ειδικό τέλος ακινήτων (ήταν έκτακτος φόρος, που τώρα παγιώνεται) και ΦΑΠ.

Παρ\’ όλα αυτά, από τα κόμματα της συγκυβέρνησης υπάρχουν εισηγήσεις για μικρότερη απόδοση του φόρου -κοντά στα 2 δισ. ευρώ- ώστε να μπορέσει να γίνει «ανεκτός».

 

real.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook