Η γυμναστική σε πλατφόρμα δόνησης (fit vibration) δεν αποτελεί πλέον προνόμιο της εκγύμνασης μόνο των αστροναυτών. Είναι το απόλυτο εργαλείο στην εξέλιξη του fitness. Δεν είναι απλά ένα ακόμα μηχάνημα παθητικής αποδοχής δονήσεων.

Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι η εκτέλεση ασκήσεων και η ισορροπία επάνω στην πλατφόρμα σε διάφορες στάσεις στοχεύοντας σε εκείνη την περιοχή του σώματος που θέλουμε να δώσουμε περισσότερη έμφαση. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η πολύπλευρη ενεργοποίηση διαφορετικών μυϊκών ομάδων.


Τι έδειξαν οι μελέτες

Σε έρευνα του Ruan Xiang-yan που διεξήχθη στο Πεκίνο το 2008 έλαβαν μέρος γυναίκες με οστεοπόρωση που είχαν μέσο όρο ηλικίας τα 63 έτη. Στην αρχή της έρευνας μετρήθηκε η οστική πυκνότητα στο μηριαίο οστό, στους σπόνδυλους της οσφυϊκής μοίρας (L2-4) και αξιολογήθηκαν οι χρόνιοι πόνοι στην πλάτη. Σε αυτές τις γυναίκες εφαρμόστηκε προπόνηση δόνησης

–  με συχνότητα 30Hz

–  5 φορές την εβδομάδα
– 10 λεπτά άσκησης
–  συνολικά για 6 μήνες.

Τα αποτελέσματα της έρευνας μετά από 6 μήνες δόνηση έδειξαν:

  • Αύξηση της οστικής πυκνότητας της οσφυϊκής μοίρας κατά 4,3%
  • Αύξηση της οστικής πυκνότητας στο μηριαίο οστό κατά 3,2%
  • Σημαντική ελάττωση των χρόνιων πόνων στην πλάτη
  • Μη διαφοροποίηση στο δείκτη μάζας σώματος

Τα ευεργετικά αποτελέσματα.

Τα αποτελέσματα της εκγύμνασης με δόνηση είναι ουσιαστικά. Τα μηχανήματα δόνησης αποτρέπουν τη μείωση της οστικής πυκνότητας και με την κατάλληλη συχνότητα μπορούν να επιδρούν στον ενεργειακό μεταβολισμό των κυττάρων των οστών. Επίσης, υπό κατάλληλες συνθήκες, η δόνηση μπορεί να αυξήσει τη σύνθεση του DNA επιταχύνοντας τον πολλαπλασιασμό των οστεοβλαστών και να δημιουργήσει προϋποθέσεις για την θεραπεία της οστεοπόρωσης και πιθανόν της οστεοαρθρίτιδας. Η ιδιαίτερα ευεργετική επίδραση των δονήσεων καθιστά τα συγκεκριμένα μηχανήματα κατάλληλα τόσο για σοβαρή εξάσκηση όσο και για χαλαρωτικό μασάζ.

Η δόνηση είναι το κατάλληλο “εργαλείο”, αν δεν διαθέτετε πολύ χρόνο, αλλά σας ενδιαφέρουν η υγεία, η ευεξία, η καλή φυσική κατάσταση και η μείωση της εμφάνισης οστεοπόρωσης στις μεγαλύτερες ηλικίες. Μερικά λεπτά άσκησης πάνω σε κάποιο μηχάνημα ολικής σωματικής δόνησης με την καθοδήγηση γυμναστή σίγουρα θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα.

Συμπέρασμα: φύγαμε για δόνηση!!!!!!

Μαρία Σαρτζετάκη

Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής
Γυμναστήριο Palmos.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook