Ο Ιατρικός Σύλλογος Χανίων, στηρίζει την απεργία της Πέμπτης 31 Ιανουαρίου 2013, που προκήρυξαν από κοινού η ΟΕΝΓΕ και η ΠΟΕΔΗΝ και η οποία καλύπτει όλα τα Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία της Χώρας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση "Τα κύρια αιτήματα της απεργιακής κινητοποίησης είναι η προσπάθεια διάσωσης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας στη χώρα μας και η αξιοπρεπής λειτουργία της Ιατρικής Επιστήμης, με τελικό όφελος στον Έλληνα ασθενή.

Στις δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας επικρατεί ήδη εικόνα διάλυσης και πλήρους απαξίωσης. Με τις συγχωνεύσεις αρκετά Νοσοκομεία βρίσκονται προ των θυρών της παύσης λειτουργίας τους ή λειτουργούν με τεράστιες ελλείψεις και προβλήματα. Προβλήματα που αυξάνουν επικίνδυνα λόγω της υποστελέχωσης και της έλλειψης χρηματοδότητησης, σημεία ενδημικά πλέον του ΕΣΥ. Τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της χώρας κατακλύζονται καθημερινά από ασθενείς που εναγώνια ψάχνουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα υγείας τους.

Η κατακόρυφη αύξηση των επισκέψεων στις δομές του ΕΣΥ, επισκέψεων που αφορούν κατά κύριο λόγο την προσφορά Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, οφείλεται στην αποδιάρθρωση, λόγω ΕΟΠΥΥ των δομών Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης στη χώρα μας. Εν τέλει ο μόνος λόγος που λειτουργούν ακόμη οι δομές του ΕΣΥ είναι ο ζήλος, η αυταπάρνηση των γιατρών και του προσωπικού.

Η Υγεία στην Ελλλάδα νοσεί βαριά. Ήδη χιλιάδες παιδιά μένουν ανεμβολίαστα, το 60% του πληθυσμού, σύμφωνα με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, δεν έχει πρόσβαση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, οι ανασφάλιστοι Έλληνες αλλά και οι ασφαλισμένοι άνεργοι και υποαπασχολούμενοι δεν έχουν τη δυνατότητα ούτε να αγοράσουν τα φάρμακά τους. Τα φάρμακα γίνονται πλέον είδος πολυτελείας για τους λίγους και εκλεκτούς και η επίσκεψη στο γιατρό γίνεται δύκσολή ή και αδύνατη για πολύ μεγάλα στρώματα του πληθυσμού.

Στο περιβάλλον αυτό οι γιατροί (εντός και εκτός ΕΣΥ) δίνουν όλες τους τις δυνάμεις για να προσφέρουν στο Έλληνα ασφαλισμένο την περίθαλψη που αξίζει σε κάθε άνθρωπο. Ζητάμε από την κοινωνία να αντιληφθεί τα αξεπέραστα προβλήματα του Συστήματος Υγείας και να βρεθεί μαζί μας στην διεκδίκηση ενός καλύτερου επίπεδου Υγείας."