Σε συμφωνία επί της αρχής για την παράταση, κατά δύο μήνες, της δανειοδοτικής συμφωνίας προληπτικού χαρακτήρα κατέληξαν η ρουμανική κυβέρνηση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), στη διάρκεια της συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός της χώρας, Βίκτορ Πόντα, με το κλιμάκιο του ΔΝΤ που επισκέπτεται το Βουκουρέστι.

Ο επιπλέον χρόνος που δίνεται στην κυβέρνηση θα της επιτρέψει να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για την επίτευξη των στόχων που τίθενται από τη συμφωνία, επισήμανε ο Πόντα.

Σε αυτούς τους στόχους περιλαμβάνονται -μεταξύ άλλων- οι διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση των κρατικών εταιρειών ενέργειας που καταγράφουν ζημιές.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη εξέλιξη «καλά νέα για τη Ρουμανία», καθώς -όπως είπε- η χώρα «παραμένει κάτω από την ομπρέλα του ΔΝΤ» και είναι σε θέση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με την οικονομική σταθερότητα, την ισορροπία της συναλλαγματικής ισοτιμίας, την εμπιστοσύνη των επενδυτών καθώς και των δανειστών της Ρουμανίας.

Η συμφωνία με το ΔΝΤ θα ολοκληρωθεί στις 31 Μαρτίου και η ρουμανική κυβέρνηση ζήτησε την παράταση στις συνομιλίες με το συμβούλιο του ΔΝΤ, τον Ιούνιο.

Το κλιμάκιο του ΔΝΤ, που βρίσκεται στο Βουκουρέστι, συνοδεύεται από στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Τα στελέχη πραγματοποιούν την έβδομη και όγδοη αξιολόγηση της δανειοδοτικής συμφωνίας προληπτικού χαρακτήρα με τη Ρουμανία, ύψους 3,6 δισ. ευρώ.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook