«Συντριπτικό πλήγμα, στον ήδη απαξιωμένο από την κυρίαρχη πολιτική τομέα του πολιτισμού και της πολιτιστικής κληρονομιάς, θα επιφέρουν» οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις 101 πολιτιστικών φορέων, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Στο όνομα της κρίσης και του δημοσιονομικού ελλείμματος προελαύνει μια επιχείρηση εκσυγχρονισμού του αστικού κράτους, με σκοπό την πιο αποτελεσματική και επιτελική διαχείριση του πολιτισμού σε όφελος των μονοπωλίων, που δεν αφορά μόνο την περίοδο της κρίσης» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Προστίθεται, επίσης, ότι «οι στόχοι του νέου αυτού εγχειρήματος είναι, από τη μια να εξοικονομηθούν δημόσιοι πόροι για τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης των μονοπωλίων από την κρίση και, από την άλλη, να διαπλατυνθεί ο δρόμος για την άμεση εμπλοκή και επένδυση του κεφαλαίου στα πιο κερδοφόρα πεδία του πολιτισμού».

«Επιδίωξη δηλαδή της όλης επιχείρησης είναι να πάρει καθολικό, οργανωμένο και συστηματικότερο χαρακτήρα η ανάδειξη των μονοπωλίων της πολιτιστικής βιομηχανίας, των διαφόρων ιδιωτικών Ιδρυμάτων και Κέντρων, ως σωτήρων με το αζημίωτο του \”εθνικού πολιτισμού\” από την καταστροφή και τη διάλυση, όπως έγινε με το ίδρυμα Λαμπράκη στο παρελθόν, το ίδρυμα Νιάρχου, την Google για τις βιβλιοθήκες κ.α.» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να οργανώσουν άμεσα την πάλη τους και να διεκδικήσουν:

– Την απόσυρση του σχεδίου συγχωνεύσεων και καταργήσεων των εποπτευόμενων από το κράτος πολιτιστικών φορέων. Κανένας φορέας να μη συγχωνευτεί, κανένας να μην περάσει στην Τοπική Διοίκηση, γιατί είναι βέβαιη η εκποίηση ή η διάλυσή του.

– Οι εποπτευόμενοι από το ΥΠΑΙΘΠΑ φορείς να είναι αποκλειστικά δημόσιοι (ΝΠΔΔ), με διασφάλιση της σταθερής και πλήρους εργασίας για τους εργαζόμενους, χωρίς καμία περικοπή θέσεων και καθοριστική συμμετοχή των εκπροσώπων των μαζικών φορέων των καλλιτεχνών και των εργαζομένων στα όργανα διοίκησής τους, που αποτελεί και τη μοναδική δικλείδα ελέγχου της διαχείρισής τους.

– Την εξασφάλιση όλων των αναγκαίων προϋποθέσεων σε υποδομές, χρηματοδότηση και ειδικευμένο προσωπικό, για την απρόσκοπτη λειτουργία των δημόσιων φορέων του Πολιτισμού και τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων τους για την πολιτιστική- μορφωτική ανάπτυξη των λαϊκών στρωμάτων.

– Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στον Πολιτισμό, με αύξηση της φορολογίας στα κέρδη των μονοπωλιακών επιχειρήσεων.

– Διευκόλυνση της πρόσβασης του λαού στην πολιτιστική δραστηριότητα με την καθιέρωση φτηνού εισιτήριου, δωρεάν εισόδου για τους νέους, τους ανέργους και τους καλλιτέχνες, επαναφορά της δωρεάν εισόδου για όλους μια μέρα την εβδομάδα και, προπαντός, με την ανάπτυξη της γενικής μόρφωσης και της αισθητικής αγωγής στο εκπαιδευτικό σύστημα.

«Παράλληλα, όμως, χρειάζεται οι εργαζόμενοι, τόσο στον πολιτισμό όσο και σε κάθε άλλο τομέα, σήμερα περισσότερο από ποτέ, να κατευθύνουν την πάλη τους στη δημιουργία προϋποθέσεων, για να πάψουν οριστικά οι δημόσιοι φορείς του πολιτισμού να δουλεύουν για λογαριασμό της κυρίαρχης αστικής τάξης και της ιδεολογίας της, για να σταματήσει οριστικά ο πολιτισμός να αντιμετωπίζεται ως περιττή πολυτέλεια για τους \”κάτω\” και πεδίο κερδοφορίας για τους \”πάνω\” και να ανοίξει ο δρόμος για έναν ανώτερο ανθρώπινο πολιτισμό, όπου ιδιοκτήτες του θα είναι οι πραγματικοί δημιουργοί του» καταλήγει η ανακοίνωση του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook