Από τις 17 Νοεμβρίου του 2011 έως και τον Δεκέμβριο του 2012 συνολικά 175 εταιρίες αιτήθηκαν την υπαγωγή τους στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, όπως δείχνουν στοιχεία από 46 πρωτοδικεία της χώρας σύμφωνα με στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη.

Απο τις 175 εταιρείες, οι 10 αιτήσεις αφορούν σε επιχειρήσεις των Χανίων και οι 6 σε επιχειρήσεις του Ρεθύμνου, ενώ εκκρεμούν τα στοιχεία απο τα Πρωτοδικεία Ηρακλείου και Λασιθίου.

Το υπουργείο - προκειμένου να απαντήσει σε σχετική Ερώτηση βουλευτών - απευθύνθηκε στο τέλος του 2012 στους προέδρους των Τριμελών Συμβουλίων Διοίκησης των Πρωτοδικείων Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης καθώς και στους διευθύνοντες τα λοιπά Πρωτοδικεία, ζητώντας την παροχή στοιχείων σχετικά με τον αριθμό των εταιρειών που αιτήθηκαν και όσων υπήχθησαν στις διατάξεις του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα καθώς και την πορεία αυτών.

Μέχρι τις 24 Ιανουαρίου είχαν απαντήσει τα 46 απο τα 63 Πρωτοδικεία της χώρας.

Το Πρωτοδικείο Χανίων  διαβίβασε στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι μετά την εφαρμογή του Ν. 4013/2011 (σ.σ. ο νόμος που τροποποίησε διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα) και μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου 2012, κατατέθηκαν 10 αιτήσεις εταιρειών και φυσικών προσώπων για άνοιγμα διαδικασίας εξυγίανσης ή για άμεση επικύρωση συμφωνίας εξυγίανσης (άρθρο 106β Πτωχευτικού Κώδικα).

Από τις παραπάνω αιτήσεις, επτά έγιναν δεκτές από το Δικαστήριο και διατάχθηκε το άνοιγμα της διαδικασίας εξυγίανσης. Σε εκκρεμμότητα είναι δύο αιτήσεις, ενώ απορρίφθηκε μια αίτηση.

Το Πρωτοδικείο Ρεθύμνης διαβίβασε στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι κατατέθηκαν 6 αιτήσεις εταιρειών και φυσικών προσώπων για άνοιγμα διαδικασίας εξυγίανσης ή για άμεση επικύρωση συμφωνίας εξυγίανσης απο τις οποίες έγινε αποδεκτή η μια ενώ δεν διευκρινίζεται τι συμβαίνει με τις υπόλοιπες.

Να σημειωθεί πως την προηγούμενη εβδομάδα διαβιβάστηκε στη Βουλή έγγραφο του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη το οποίο αποκάλυπτε ότι η κυβέρνηση μελετά αλλαγές στον πτωχευτικό κώδικα, ιδίως του πλαισίου που διέπει την προπτωχευτική διαδικασία εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων.

Σκοπός της κυβέρνησης είναι η καλύτερη προστασία όλων των πιστωτών, των εργαζομένων, των προμηθευτών, των ασφαλιστικών ταμείων, των τραπεζών, που διεκδικούν νόμιμες οφειλές.

Ο κ. Μαυραγάνης ανέφερε ότι εξετάζεται τροποποίηση του έκτου Κεφαλαίου του Πτωχευτικού Κώδικα (άρθρα 99 επ. ΠτΚ) καθώς και του έβδομου κεφαλαίου (107 επ. ΠτΚ), που ρυθμίζει τηνεξυγιαντικού χαρακτήρα διαδικασία και τη διαδικασία του σχεδίου αναδιοργάνωσης πτωχευμένων επιχειρήσεων.

Δείτε όλες τις εταιρίες που δημοσίευσε σήμερα η εφ. "Ελ. Τύπος"