Τα κυκλώματα διακίνησης οπίου στο Αφγανιστάν χρησιμοποιούν τους γιους και τις κόρες των φτωχών αγροτών ως εγγύηση για απλήρωτα χρέη, ενώ οι συνέπειες είναι τρομακτικές για εκείνους που αρνούνται να συμμορφωθούν.

Το ντοκιμαντέρ Frontline που μεταδίδεται από το αμερικανικό δίκτυο PBS καταγράφει τη σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες στη χώρα. Πάμπτωχοι, δανείζονται χρήματα από τους εμπόρους ναρκωτικών για να «στήσουν» καλλιέργειες με όπιο, τις οποίες καταστρέφουν με τη σειρά τους οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ που βρίσκονται στην περιοχή.

Η συνέχεια είναι καθορισμένη. Τα κυκλώματα αρπάζουν τα παιδιά τους, ακόμη και κοριτσάκια που δεν έχουν κλείσει καν τα 10 τους χρόνια, και τα μεταφέρουν στο Πακιστάν και το Ιράν, όπου τα πωλούν ως «σκλάβους του σεξ» ή τα χρησιμοποιούν ως διακινητές ναρκωτικών.

Οι συντελεστές του ντοκιμαντέρ «Opium Brides» αναφέρουν ότι ένας αγρότης που αρνήθηκε να δώσει την κόρη του στη συμμορία αποκεφαλίστηκε με σουγιά.

«Έμοιαζε πολύ τρομακτικό για να είναι αληθινό» είπε ο παραγωγός της σειράς Jamie Doran που συνεργάστηκε με το δημοσιογράφο Najibullah Quraishi, στο CNN.

«Έχουμε όλο το φιλμ με τον αποκεφαλισμό του. Αυτό κάνουν όταν κάποιος αρνηθεί να παραδώσει την κόρη του» πρόσθεσε.

Στην ταινία μιλά ακόμη ένα κορίτσι, ηλικίας περίπου έξι χρονών, το οποίο ενδέχεται να δοθεί στους εμπόρους ως αντάλλαγμα για να απελευθερωθεί ο πατέρας της, ο οποίος απήχθη όταν δε μπορούσε να πληρώσει το χρέος του.

«Θα με πάρουν με τη βία και η μητέρα μου δε μπορεί να τους σταματήσει» λέει.

Οι απαγωγείς του πατέρα της τους έστειλαν ένα βίντεο που τον δείχνει με δεμένα τα μάτια σε ένα σκοτεινό χώρο. Ακούγεται να λέει: «Είναι πολύ άσχημα. Σας ικετεύω, δώστε τους ό,τι θέλουν».

Η μητέρα –που δε μπορεί καν να κοιτάξει την κόρη της- λέει ξερά: «Πρέπει να τους τη δώσω για να τον αφήσουν ελεύθερο».

«Δεν ξέρω αν θα αλλάξει τίποτα, γιατί η ζήτηση για ναρκωτικά αυξάνεται. Ίσως η ευθύνη να μην ανήκει αποκλειστικά στην κυβέρνηση του Αφγανιστάν, αλλά θα έπρεπε να δούμε αν ευθυνόμαστε κι εμείς οι ίδιοι γι αυτήν την κατάσταση» είπε ακόμη ο Doran.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook