Μόλις 271 δολάρια ΗΠΑ είχαν απομείνει στα κρατικά ταμεία της Ζιμπάμπουε, μετά την ολοκλήρωση της καταβολής της μισθοδοσίας των δημοσίων υπαλλήλων, όπως αποκάλυψε σήμερα μιλώντας σε εκπρόσωπους των διεθνών μέσων ενημέρωσης ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Τεντάι Μπίτι.

«Την προηγούμενη εβδομάδα, όταν έγινε η καταβολή της μισθοδοσίας των δημοσίων υπαλλήλων, απέμειναν 217 δολάρια ΗΠΑ στα κρατικά μας ταμεία», δήλωσε ο Μπίτι, τονίζοντας ότι κάποιοι από τους δημοσιογράφους στο ακροατήριό του «είναι πλουσιότεροι από το δημόσιο στη Ζιμπάμπουε».

«Τα δημόσια οικονομικά είναι σε παραλυσία πλέον και δεν μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας», υπογράμμισε ο κ. Μπίτι.

«Δεν υπάρχει άλλη λύση εκτός από την καταφυγή της κυβέρνησης της Ζιμπάμπουε στη γενναιοδωρία διεθνών δωρητών, για να διεξαχθούν ως το τέλος του 2013 οι δύο προγραμματισμένες εκλογικές διαδικασίες, η πρώτη για την ανάδειξη νέας βουλής και κυβέρνησης και η δεύτερη για την επικύρωση του νέου Συντάγματος από τους πολίτες» πρόσθεσε.

Στο τελικό σχέδιο Συντάγματος, που θα τεθεί σε δημοψήφισμα εντός 2013, κατέληξαν ύστερα από μακρόχρονες διαφωνίες ο πρόεδρος Ρόμπερτ Μουγκάμπε και ο πρωθυπουργός Μόργκαν Τσβανγκιράι, που «συγκατοικούν» στην εξουσία τους τελευταίους σχεδόν 48 μήνες.

Η κεντρική εφορευτική επιτροπή εκτιμά ότι για να διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές και το δημοψήφισμα απαιτούνται στα κρατικά ταμεία όχι λιγότερα από 104 εκατ. δολάρια ΗΠΑ.

Λόγω του ιλιγγιώδους ρυθμού του πληθωρισμού η κυβέρνηση από τον Απρίλιο του 2009 και κατόπιν να προκρίνει τελικά για τις καθημερινές της συναλλαγές τη χρήση αμερικανικών δολαρίων.

Παρότι αυτή η κυβερνητική επιλογή χαρακτηρίστηκε σταθεροποιητική, οι συνεχιζόμενες κυρώσεις κατά του Ρόμπερτ Μουγκάμπε, η κραυγαλέα έλλειψη αποθεματικών του κράτους, καθώς και μια ασυνήθιστη σε διάρκεια ξηρασία δυσχεραίνουν την εξομάλυνση της οικονομικής ζωής στην αφρικανική χώρα.

Επιπλέον, οι επενδύσεις από το εξωτερικό είναι πλέον ελάχιστες, οι τουρίστες αποφεύγουν τη Ζιμπάμπουε, χρήματα για να συντηρούνται οι παλαιές υποδομές δεν υπάρχουν ενώ τα ορυχεία διαμαντιών δεν απέφεραν στα κρατικά ταμεία τα προσδοκώμενα.


newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook