Ψαλίδι που φτάνει ακόμη και τη μισή μονάδα στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων, αλλά και απόσυρση πολλών από τις προσφορές των τραπεζών έχει φέρει η αλλαγή του τοπίου στον χρηματοπιστωτικό κλάδο. Η τάση αυτή, σε συνδυασμό με την αύξηση στον φόρο επί των τόκων των καταθέσεων στο 15% από 10% αλλάζει τα δεδομένα για τους καταθέτες, πολλοί από τους οποίους βασίζονταν στους τόκους των αποταμιεύσεών τους ως αντίβαρο στη μείωση των εισοδημάτων τους.

Η δυνατότητα που έχουν οι ελληνικές τράπεζες να δανείζονται εκ νέου απευθείας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά και η αναστροφή του κλίματος που έφερε η ανακεφαλαιοποίηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, έχουν προκαλέσει πιέσεις και στις αποδόσεις των καταθέσεων.

Μάλιστα, τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι τα υψηλά επιτόκια που συνεχίζουν να προσφέρονται, σύντομα θα αποτελέσουν παρελθόν. «Πριν από μερικούς μήνες, 8 ή και 9 στους 10 πελάτες μας έκλειναν τα χρήματα τους για 1 ή 2 μήνες. Σήμερα ο αριθμός εκείνων που προτιμούν διάρκεια έτους ή και παραπάνω έχει τουλάχιστον διπλασιαστεί», αναφέρει υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος, περιγράφοντας έτσι την αλλαγή της τάσης.

Στα dealing room των τραπεζών, οι αποδόσεις που δίνονται για προθεσμιακές καταθέσεις άνω των έξι μηνών είναι κατά τουλάχιστον 0,5% χαμηλότερες σε σύγκριση με τα δεδομένα που ίσχυαν το καλοκαίρι. Μάλιστα, σε ορισμένες κυρίως μικρές τράπεζες το ψαλίδι έχει φτάσει ακόμη και το 1%, ενώ ειδικές προσφορές με επιτόκια-κράχτες της τάξης του 6% αποτελούν πλέον παρελθόν. Αντίστοιχα, ακόμα και μεγαλύτερες τράπεζες που ούτως ή άλλως δεν έδιναν τα υψηλότερα επιτόκια της αγοράς, βάζουν φρένο στις προσφορές τους αλλά και στα επιτόκια που δίνουν στους πελάτες των προθεσμιακών.

Σύμφωνα με στελέχη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, έπεται και συνέχεια – και μάλιστα σύντομα – καθώς διακαής πόθος της τρόικας είναι να υπάρξει ταβάνι στα επιτόκια των καταθέσεων, είτε θεσμοθετημένο από την Τράπεζα της Ελλάδος είτε άτυπο. Η λογική που επικαλείται η τρόικα αφορά το γεγονός ότι δεν είναι εφικτό και βιώσιμο να υπάρχουν τράπεζες οι οποίες δανείζουν με επιτόκια ακόμη και 2% ή 3% σε κάποια (παλαιά) στεγαστικά δάνεια και ταυτόχρονα να πληρώνουν 4% ή και 5% στους καταθέτες τους. Οι τραπεζίτες εκτιμούν μάλιστα ότι η διαδικασία αυτή θα τεθεί σύντομα σε εφαρμογή, δηλαδή μόλις γίνουν οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αποκτήσει κυρίαρχο ρόλο στον κλάδο.

επιστρέφουν χρήματA. Στον αντίποδα όλων αυτών, οι τράπεζες συνεχίζουν να πασχίζουν να αυξήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους στοχεύοντας κυρίως στα χρήματα που επιστρέφουν «από το στρώμα». Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται κινητικότητα και από το εξωτερικό, καθώς ο συνδυασμός της σταθερότητας με τα υψηλά – συγκριτικά – επιτόκια λειτουργεί ως δέλεαρ για επαναπατρισμό καταθέσεων.

Ετσι, από την πλευρά τους οι τράπεζες το τελευταίο διάστημα διαθέτουν νέα προϊόντα, μέσω των οποίων φιλοδοξούν να συνδυάσουν την ασφάλεια και τα ακόμη ανταγωνιστικά επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων με την ευελιξία του λογαριασμού ταμιευτηρίου.

tanea.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook