Με την κατάθεση του επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μανώλη Σφακιανάκη, συνεχίστηκαν οι εργασίες της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Ο κ. Σφακιανάκης κατέθετε επί μιάμιση ώρα στην Προανακριτική και φέρεται να έχει απαντήσει στα μέλη της Επιτροπής ότι σε ένα CD είναι ευχερέστερο να βρεθούν ίχνη, ακόμη και αν έχουν επιχειρηθεί αλλοιώσεις, από ό,τι σε ένα USB Stick.

Ερωτηθείς για την τήρηση στοιχείων σε USB Stick, ο επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, φέρεται να έχει πει ότι οποιοσδήποτε με ένα απλό πρόγραμμα μπορεί να σβήσει στοιχεία που αφορούν την ημερομηνία εγγραφής και την ταυτότητα του υπολογιστή.

Σε ερώτημα βουλευτή μέλους της Επιτροπής «αν η μεταγραφή αρχείου από CD σε USB και από USB σε USB δείχνει οργανωμένη διάθεση αλλοίωσης στοιχείων», ο κ. Σφακιανάκης φέρεται να έχει απαντήσει θετικά.

Όπως μεταφέρουν μέλη της Επιτροπής, ο κ. Σφακιανάκης απάντησε πως για την εξαγωγή συμπερασμάτων απαιτείται τουλάχιστον έρευνα και σε υπολογιστές, διότι -όπως είπε- ένα USB Stick από μόνο του αν έχει υποστεί αλλοιώσεις ως προς την ημερομηνία εγγραφής και την ταυτότητα του υπολογιστή στον οποίο έγινε η επεξεργασία, είναι σχεδόν αδύνατο να οδηγήσει σε ασφαλή συμπεράσματα.

Επόμενη κατάθεση στην Προανακριτική είναι εκείνη του Εμμανουήλ Σκαρμέα, υπαλλήλου του υπουργείου Οικονομικών, που ως μέλος της τριμελούς επιτροπής παρέλαβε τον περασμένο Δεκέμβριο εκ νέου το αρχείο από το Γαλλικό υπουργείο Οικονομικών.

 

in.gr