Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα χρησιμοποιήσει φέτος το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για να στηρίξει τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης που δανείζονται με υψηλό κόστος, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters την Τετάρτη.

Κάτι παραπάνω από τους μισούς -συγκεκριμένα, 30 από τους 54- είπαν ότι το πρόγραμμα θα τεθεί σε εφαρμογή φέτος. Πριν δύο εβδομάδες, σε αντίστοιχη δημοσκόπηση του Reuters, μόνο 10 από τους 23 traders έβλεπαν πιθανό αυτό το ενδεχόμενο.

Κανένας, ωστόσο, από τους 75 οικονομολόγους που συμμετείχαν στο γκάλοπ αυτής της εβδομάδας δεν αναμένει να μειωθούν τα επιτόκια από το ιστορικό χαμηλό του 0,75%.

Η ΕΚΤ θα ανακοινώσει την απόφασή της για το κόστος δανεισμού στις 7 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με την ενδιάμεση πρόβλεψη, η ΕΚΤ δεν θα αλλάξει τα επιτόκια τουλάχιστον έως τον Ιούλιο του 2014.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων τον Σεπτέμβριο αλλά ακόμη δεν έχει κάνει χρήση του προγράμματος. Ωστόσο, και μόνο η δέσμευσή της να αναλάβει δράση ήταν αρκετή για να υποχωρήσουν οι αποδόσεις των ομολόγων στις προβληματικές χώρες της ευρωζώνης.

Το πρόγραμμα, γνωστό ως Oριστικές Νομισματικές Συναλλαγές (ΟΜΤ), απευθύνεται σε χώρες με ομαλή πρόσβαση σε μακροπρόθεσμα ομόλογα, οι οποίες έχουν ζητήσει τη βοήθεια των ευρωπαϊκών Αρχών.

Η πρώτη χώρα που αναμένεται να κάνει χρήση του προγράμματος είναι η Ισπανία. Στις αγορές, ωστόσο, άρχισαν να δημιουργούνται αμφιβολίες για μια τέτοια πιθανότητα, μετά την υποχώρηση του κόστους δανεισμού της Ισπανίας σε χαμηλό 10μήνου και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της χώρας ότι δεν θα ζητήσει βοήθεια εκτός και αν δεχθεί πιέσεις.

Άρα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, οι οποίες πρόσφατα επέστρεψαν στις αγορές ομολόγων, θα μπορούσαν να είναι οι πρώτες χώρες που θα ζητήσουν βοήθεια. Το Δουβλίνο έχει ήδη εκφράσει την επιθυμία να ενταχθεί στο πρόγραμμα.

«Η Ιρλανδία ίσως να είναι η πρώτη που θα κάνει χρήση του προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, προκειμένου να διασφαλίσει τη χρηματοδότησή της μετά τη λήξη του προγράμματος διάσωσής της αργότερα το 2013», είπε ο Τόμας Χόλινκα από τη Moody\’s Analytics.

«Και η Πορτογαλία σκέπτεται να δεχθεί την προσφορά της ΕΚΤ για αγορά κρατικών ομολόγων», πρόσθεσε.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook