Επίθεση από ισραηλινά αεροσκάφη κατά κέντρου έρευνας έξω από τη Δαμασκό καταγγέλλει η Συρία, αναφορά που, στο βαθμό που επιβεβαιώνεται και από άλλες πηγές, ανατρέπει δραματικά το σκηνικό του εμφυλίου στη χώρα, καθώς ως τώρα το Ισραήλ περιοριζόταν απλώς να παρατηρεί όσα συνέβαιναν εδώ και δύο χρόνια στα σύνορά του.

Σε επίσημη ανακοίνωση από το στρατό αναφέρεται ότι ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν στρατιωτικό ερευνητικό κέντρο στη Τζαμράγια, βορειοδυτικά της Δαμασκού, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο εργάτες και να τραυματιστούν άλλοι πέντε. Το όλο συμβάν δεν συνδέθηκε από τη Συρία με τον εμφύλιο αλλά εξαρχής με το Ισραήλ.

Το Ισραήλ αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για τις πληροφορίες ενώ ο Λίβανος επισήμανε απλώς ότι η επίθεση δεν έγινε μέσα στο έδαφός του, χωρίς να μπορεί να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει αν υπήρξε πλήγμα στο συριακό έδαφος. Σημειώνεται ότι η Δαμασκός βρίσκεται περίπου 15 χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Λίβανο.

Παραταύτα, ο στρατός του Λιβάνου έκανε λόγο για συχνές πτήσεις της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας πάνω από το έδαφος της χώρας. Μόνο την Τρίτη 12 ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη εισήλθαν στον λιβανέζικο εναέριο χώρο, αυξημένη σημαντικά είναι η δραστηριότητα τις τελευταίες ημέρες. Η επίθεση επιβεβαιώθηκε και από Αμερικανούς αξιωματούχους, που όπως είπαν έγινε σε κομβόι οχημάτων.

Στόχος φαίνεται ότι ήταν φορτίο όπλων που προορίζονταν για την Χεζμπολάχ στο Λίβανο, έναν ορκισμένο και για το Ισραήλ επικίνδυνο εχθρό που έχει στη διάθεσή της (ή τουλάχιστον μπορεί να έχει πρόσβαση) προηγμένα οπλικά συστήματα ακόμη και ιρανικά drone.

Πληροφορίες του Associated Press φέρουν το Ισραήλ ανήσυχο για το ενδεχόμενο συριακά χημικά όπλα ή ρωσικοί αντιαεροπορικοί πύραυλοι SA-17 να καταλήξουν στα χέρια της Χεζμπολάχ αλλάζοντας το σκηνικό στην περιοχή.

Οι επιθέσεις του Ισραήλ κατά αυτοκινητοπομπών για τις οποίες θεωρεί ότι χρησιμοποιούνται για την μεταφορά όπλων προς την Χαμάς δεν είναι σπάνιες τα τελευταία χρόνια και γίνονται μάλιστα αρκετά μακριά από το έδαφος του, ακόμα και στο Σουδάν.

Το Ισραήλ έχει ακόμη επιτεθεί κατά οποιασδήποτε εγκατάστασης και στόχου θεωρεί ότι απειλεί την ασφάλεια του: το 1980 κατά του πυρηνικού αντιδραστήρα που κατασκεύαζε με γαλλική βοήθεια το Ιράκ· το 2003 κατά στρατοπέδου βόρεια της Δαμασκού για το οποίο πιστευόταν ότι σχετίζεται με εξτρεμιστική δραστηριότητα· το 2007 κατά της πυρηνικής εγκατάστασης της Συρίας· το 2006 κατά της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο.

Η Αραβική Άνοιξη άλλαξε τα δεδομένα ασφάλειας για την περιοχή και ανάγκασε το Ισραήλ να παρακολουθήσει με μεγάλη προσοχή αλλά από απόσταση όσα συνέβησαν στις γύρω χώρες. Τα δύο χρόνια εμφυλίου στη Συρία, πέρα από τις τεράστιες απώλειες σε ανθρώπους και τις καταστροφές, φαίνεται να έχουν αποδυναμώσει σημαντικά τον Άσαντ, η πτώση του οποίο εκτιμάται (όχι πάντως με πολύ μεγάλη βεβαιότητα) ότι θα έρθει το 2013.

Διατηρεί ένα καλά οπλισμένο στρατό και, καθώς είναι διπλωματικά και πολιτικά απομονωμένος, μπορεί να αξιοποιήσει το οπλοστάσιό του, ακόμα και τα χημικά που είναι για τη Δύση κόκκινη γραμμή και αφορμή ένοπλης επέμβασης.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook