Νέες αυξημένες τιμές στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια ισχύουν από σήμερα, καθώς ο ακτοπλοϊκός όμιλος ATTICA GROUP έχει ανακοινώσει από τέλη Ιανουαρίου αύξηση 8% στο ναύλο των επιβατών αν δεν μειωθούν οι κρατήσεις υπέρ τρίτων και του ΦΠΑ.

Οι δύο ακτοπλοϊκές εταιρείες «super star ferries» και «blue star ferries» του ομίλου εκτελούν δρομολόγια Κρήτη Κυκλάδες και Δωδεκάνησα.

Ο όμιλος έχει ανακοινώσει ότι εξαιρούνται από την αύξηση αυτή οι επιβάτες της καμπίνας και τα οχήματα και έχει δεσμευτεί να μειώσει τους ναύλους ισόποσα αν υπάρξει μείωση στις κρατήσεις υπέρ τρίτων.

Εκπρόσωποι άλλων ακτοπλοϊκών εταιρειών επισημαίνουν ότι αν το κράτος προχωρήσει σε μείωση των κρατήσεων υπέρ τρίτων ή του ΦΠΑ τότε κάποιες ακτοπλοϊκές είναι διατεθειμένες να μην προχωρήσουν σε αυξήσεις επί του ναύλου, προκειμένου να υπάρξει αύξηση της επιβατικής κίνησης, ενόψει των εορτών του Πάσχα και του Καλοκαιριού.

Ωστόσο πληροφορίες από ακτοπλοϊκούς κύκλους αναφέρουν ότι ορισμένες εταιρείες έχουν προχωρήσει σε κρυφές αυξήσεις ενώ άλλες αναμένεται να ανακοινώσουν το επόμενο διάστημα.

Σημειώνεται ότι κάθε επιβάρυνση που συμπεριλαμβάνεται στα εισιτήρια των επιβατών (ΝΑΤ/ΚΑΕΟ, ΟΛΠ, Επίναυλος, Λιμενικά τέλη) έχει ξεχωριστά το καθένα ΦΠΑ 13%. Επίσης, οι επιβαρύνσεις που συμπεριλαμβάνονται στα εισιτήρια των οχημάτων (ΝΑΤ/ΚΑΕΟ, ΟΛΠ, Επίναυλος, Λιμενικά τέλη) έχουν ξεχωριστά και αυτά το καθένα ΦΠΑ 23%.

Σύμφωνα με στοιχεία παραγόντων της ακτοπλοΐας ο ΦΠΑ στα εισιτήρια των επιβατών στην Ισπανία είναι 8% στη Γαλλία 5,5% στην Ιταλία 10% και τη Σουηδία 6%. Για τα οχήματα στην Ισπανία ο ΦΠΑ είναι 8% στην Ιταλία 10% και στη Σουηδία 6%.

protothema.gr