Στη Βουλή μεταφέρθηκε η κόντρα κυβέρνησης και ΚΚΕ για την κατάληψη στο υπουργείο Εργασίας, τα επεισόδια που ακολούθησαν και τις φθορές που προκλήθηκαν στο υπουργείο.

«Οι νόμοι ισχύουν έναντι όλων και κανείς δεν δικαιούται να καταλαμβάνει το γραφείο κάποιου άλλου και να ασκεί βία. Το ΚΚΕ θα δεχόταν με χαρά κάποιον που θα πήγαινε να κάνει κατάληψη στον Περισσό;» απάντησε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης στους βαρύτατους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης για την κυβέρνηση και τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Στη Βουλή ήταν προγραμματισμένη συζήτηση ερώτησης του βουλευτή του ΚΚΕ για τη στάση της κυβέρνησης στα μέσα μεταφοράς. Ο κ.Κατσιώτης χαρακτήρισε τον κ. Βρούτση «μαριονέτα του μεγάλου κεφαλαίου», «νεκροθάφτη των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας», που «πρωτοστατεί, για να πέσει κι άλλο το μεροκάματο, προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών».

Ο κ. Κατσώτης, αναφερόμενος στη σύλληψη των συνδικαλιστών στο γραφείο του, υπογράμμισε ότι «καμία προσπάθεια υποταγής του εργατικού κινήματος δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, αντιθέτως θα συντριβούν οι δυνάμεις καταστολής» καλώντας μάλιστα τους εργαζόμενους να καταργήσουν στην πράξη την επιστράτευση.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, με κατηγορηματικό τρόπο έσπευσε να υπενθυμίσει ότι «η Βουλή ψήφισε έναν νόμο σε σχέση με το ενιαίο μισθολόγιο, ο οποίος ήταν προαπαιτούμενο για να πάρει η Ελλάδα τη δόση πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, για να μπορέσει το δημόσιο να πληρώσει τις υποχρεώσεις του και με αυτήν τη δόση πληρώθηκαν και οι εργαζόμενοι».

Αποφασίσαμε ότι δεν θα υπάρξει καμία εξαίρεση, είπε για το ενιαίο μισθολόγιο ο υπουργός, σημειώνοντας ότι τρεις φορές είχε κριθεί παράνομη η απεργία στο μετρό και η κυβέρνηση είχε εξαντλήσει όλα τα περιθώρια, προτού προχωρήσει στο συγκεκριμένο μέτρο και πάρει τη συγκεκριμένη απόφαση η οποία δεν ήταν ευχάριστη.

Σχολιάζοντας τις αναφορές του βουλευτή του ΚΚΕ στα τεκταινόμενα στο υπουργείο Εργασίας, ο κ. Χατζηδάκης κάλεσε το ΚΚΕ να κάνει την αυτοκριτική του και να αναλογιστεί αν θα δεχόταν με χαρά κάποιον που θα πήγαινε να κάνει κατάληψη στον Περισσό.

Ωστόσο, ο βουλευτής επέμεινε ότι το εργατικό κίνημα δεν είναι δυνατό «να κάτσει στα αυγά του και να πει \”αφού αυτοί είναι οι νόμοι, τι να κάνουμε\”». Οι νόμοι, είπε ο κ. Κατσώτης, εκπροσωπούν την αστική τάξη, συντρίβουν τα δικαιώματα των εργαζομένων και η κυβέρνηση είναι το πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου.

Πρόσθεσε δε για τα γεγονότα στο υπουργείο Εργασίας πως «ήταν μια απλή διαμαρτυρία 35 ανθρώπων, που εκπροσωπούσαν όλους τους κλάδους, για την προκλητική δήλωση του κ. Βρούτση ότι οι συντάξεις που παίρνουν είναι αποτέλεσμα πελατειακών σχέσεων». Τόνισε ότι το κόμμα του δεν μιλάει για εξαιρέσεις αλλά για την προστασία των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

«Δεν γίνεται να στοχοποιείτε πρόσωπα και μάλιστα με αυτό τον τρόπο» απάντησε ο υπουργός Ανάπτυξης, για να προσθέσει πως «από όσα γνωρίζει, το ΚΚΕ έχει δεχθεί τη συνταγματική νομιμότητα και η χθεσινή ενέργεια δεν ήταν μέσα στο πλαίσιο αυτό».

«Η Ελλάδα έχει κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Η κυβέρνηση μπορεί να μην σας αρέσει, αλλά έχει εκλεγεί μετά από δημοκρατικές εκλογές» είπε ο κ. Χατζηδάκης. Πρόσθεσε, τέλος, ότι «δυστυχώς, η κυβέρνηση έχει πολλές φορές να διαλέξει ανάμεσα στο κακό και στο χειρότερο».

Κόντρα Κεδίκογλου-Μεντρέκα

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 τόνισε ότι ο νόμος πρέπει να εφαρμόζεται «αλλιώς δεν είμαστε χώρα. Η μόνη εικόνα που έχει από χθες, όπως είπε, είναι ότι «η αστυνομία δεν προκάλεσε καμία σκηνή βίας, αυτοί μπούκαραν».

«Μπούκαραν, βανδάλισαν, βιαιοπράγησαν και μετά ζητούν και τα ρέστα. Μπήκαν απρόσκλητοι, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι οι πόρτες του υπουργείου είναι ανοιχτές για τους εργαζόμενους» είπε.

Λίγο αργότερα στην πρωινή εκπομπή του MEGA, ο κ. Κεδίκογλου, σημείωσε ότι δεν ήταν αυτόπτης μάρτυρας, αλλά σύμφωνα με τις μαρτυρίες που του μεταφέρθηκαν «οι συνδικαλιστές εισέβαλαν μέσα, υπήρξε βιαιοπραγία και βανδαλισμός». Ανέφερε, επίσης, πως «υπάρχει μαρτυρία ότι οι συνδικαλιστές είχαν μαζί τους κάμερα».

«Αυτά τα φαινόμενα δεν θα πρέπει να πολλαπλασιαστούν» επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και απηύθυνε έκκληση προς όλους «να κατεβάσουμε τους τόνους, να μιλήσουμε επί της ουσίας».

Μιλώντας στην ίδια εκπομπή, το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Παναγιώτης Μεντρέκας είπε ότι είναι ψέμα ο ισχυρισμός ότι οι συνδικαλιστές του κόμματος είχαν κάμερα στο υπουργείο Εργασίας και έκανε λόγο για «αυταρχικό αμόκ της κυβέρνησης με στόχο τη συκοφαντία και την ωμή βία κατά της εργατικής πρωτοπορίας».

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook