Στοιχεία και φωτογραφίες των χειρόγραφων «κρυφών βιβλίων», όπως υποστηρίζει, του κυβερνώντος Λαϊκού Κομματος δημοσιεύει η El Pais, στα οποία καταγράφονται οι δωρεές επιχειρήσεων από το 1990 και για σχεδόν δύο δεκαετίες και, σύμφωνα με την εφημερίδα, πληρωμές στον ίδιο τον Ραχόι και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη.

Το PP επιμένει ότι οι πληρωμές του κόμματος στα στελέχη του ήταν πάντοτε νόμιμες, ενώ ο ίδιος ο Ραχόι επαναλαμβάνει ότι δεν έχει κάνει τίποτε παράνομο. Το γραφείο του μάλιστα τόνισε ότι το κόμμα έχει ζητήσει να γίνει ανεξάρτητος έλεγχος στους λογαριασμούς του.

To κλίμα εναντίον του Λαϊκού Κόμματος έχει επιβαρύνει η υπόθεση αδικαιλόγητων καταθέσεων πρώην ταμία του, Κάσο Μπάρθενας -από το αρχείο του οποίου υποστηρίζει η El Pais ότι προέρχονται τα έγγραφα.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι οι δωρεές και οι πληρωμές απεικονίζουν το κρυφό λογιστικό σύστημα του PP, αν και τα ποσά δεν είναι απαραίτητα παράνομα.

Μέχρι πρόσφατα, τα ισπανικά κόμματα μπορούσαν να λαμβάνουν ανώνυμες δωρεές και αν τα έχουν δηλώσει στην εφορία, μπορεί να μην είναι παράνομα.

Ωστόσο, ερωτήματα εγείρει το ότι ανάμεσα στις εταιρείες που εμφανίζονται στο δημοσίευμα της El Pais είναι και αρκετές κατασκευαστικές. Οι περισσότερες φερόμενες δωρεές, μάλιστα, εμφανίζονται την περίοδο της ισπανικής κατασκευαστικής «φούσκας».

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook