Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που εγκατέλειψαν την κατεστραμμένη και μολυσμένη από τη ραδιενέργεια περιοχή της Φουκουσίμα είναι πλέον αντιμέτωποι με τον χειρότερο εφιάλτη τους αφού σύμφωνα τον γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου της Ιαπωνίας, Γιούκιο Εντάνο, μπορεί να χρειαστούν μήνες ή και χρόνια μέχρι να επιστρέψουν.

Την Παρασκευή, ο Εντάνο, δήλωσε ότι η εκκένωση της περιοχής «θα είναι μακροπρόθεσμη».

Περίπου 78.000 άνθρωποι ζούσαν στην ζώνη εκκένωσης στην Ιαπωνία, ενώ άλλοι 62.000 μένουν στην περιοχή που αναμένεται να εκκενωθεί αμέσως επόμενες ημέρες.

Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, χιλιάδες άτυχοι Ιάπωνες μένουν σε καταφύγια και όπως φαίνεται η παραμονή τους σε αυτά αναμένεται να επιμηκυνθεί κατά πολύ.

Μεταξύ άλλων, πάντως, ο Εντάνο δήλωσε ότι η ιαπωνική κυβέρνηση είναι πιθανόν να χορηγήσει κρατικούς πόρους στην ηλεκτρική εταιρεία του Τόκιο και διαχειρίστρια του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα Tepco, για να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του σταθμού και να διασφαλίσει την τροφοδοσία σε ηλεκτρικό ρεύμα του Τόκιο.

\”Είναι ένα ενδεχόμενο που δεν αποκλείουμε\”, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Η εφημερίδα Mainichi δημοσίευσε χθες, επικαλούμενη κυβερνητικό αξιωματούχο, πληροφορία σύμφωνα με την οποία, η κυβέρνηση \”θα χορηγήσει πόρους ώστε να συμμετάσχει\” στη διαχείριση της Tepco. Προς το παρόν, ωστόσο, δεν τίθεται θέμα κρατικοποίησής της.

\"\"

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Ναότο Καν δήλωσε την Παρασκευή ότι είναι έτοιμος για μία μακροχρόνια μάχη για να τεθεί υπό έλεγχο ο πυρηνικός σταθμός της Φουκουσίμα.

\”Στο παρόν στάδιο, δεν μπορούμε να πούμε ότι ο σταθμός έχει επαρκώς σταθεροποιηθεί. Αλλά προετοιμαζόμαστε για όλες τις καταστάσεις και είμαι πεπεισμένος ότι ο σταθμός μπορεί να σταθεροποιηθεί. Δεν μπορούμε σε αυτό το στάδιο να πούμε πότε θα συμβεί, αλλά προσπαθούμε για το καλύτερο\”, δήλωσε ο ιάπωνας πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που μεταδόθηκε τηλεοπτικά σε εθνική εμβέλεια.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας δήλωσε ότι οι Ιάπωνες δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο να εκτεθούν σε υψηλά ποσοστά ραδιενεργού ακτινοβολίας, εάν ακολουθήσουν τις συμβουλές των αρχών.
Δύο ημέρες μετά τη σύσταση της Διεθνούς Υπηρεσίας Πυρηνικής Ενεργείας, για την επέκταση της ζώνης εκκένωσης των 20 χιλιομέτρων γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, ο Ναότο Καν έδωσε τη διαβεβαίωση ότι η χώρα του θα αποφασίσει την έκταση των ζωνών \”σύμφωνα με τις συμβουλές και τις προτάσεις των ειδικών\”.
\”Στην Ιαπωνία, ζητούμε από τους ανθρώπους να ακολουθήσουν τους κανόνες, διότι εάν το πράξουν, δεν θα υπάρξουν συνέπειες για την υγεία τους\”, δήλωσε ο Ναότο Καν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

\"\"Ακόμα μαζεύουν πτώματα…

Χιλιάδες ιάπωνες και αμερικανοί στρατιώτες άρχισαν σήμερα μεγάλη επιχείρηση για τον εντοπισμό πτωμάτων κατά μήκος των βορειοανατολικών ακτών της Ιαπωνίας που επλήγησαν πριν τρεις εβδομάδες από τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι των Ιαπωνικών Δυνάμεων Αυτοάμυνας (ιαπωνικός στρατός).

Οι δύο χώρες έχουν αναπτύξει 120 αεροσκάφη και ελικόπτερα και 65 πολεμικά πλοία για την αναζήτηση των 16.441 ανθρώπων που αγνοούνται μετά το τσουνάμι στις ακτές του Ειρηνικού στο νησί Χονσού και πιστεύεται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους.

\”Θα επικεντρώσουμε τις έρευνες κατά μήκος των ακτών, στις εκβολές των ποταμών και στις περιοχές που έχει καλύψει η θάλασσα\”, δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους.

\”Τα πτώματα που έχει παρασύρει η θάλασσα συχνά αυτήν την εποχή βγαίνουν στην επιφάνεια μετά από λίγες εβδομάδες.

Οι έρευνές γίνονται για να εντοπιστούν\”, επισήμανε η ίδια πηγή. Σύμφωνα με την εφημερίδα Yomiuri στην επιχείρηση αυτή συμμετέχουν 17.000 ιάπωνες και 7.000 αμερικανοί στρατιώτες. Οι έρευνες πάντως δεν θα καλύψουν τη ζώνη των 30 χιλιομέτρων γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο Νταϊίτσι της Φουκουσίμα, εξαιτίας του υψηλού επιπέδου ραδιενέργειας.Τουλάχιστον χίλια πτώματα βρίσκονται ακόμα στη ζώνη αυτή, σύμφωνα με το πρακτορείο Kyodo που επικαλείται αστυνομικές πηγές. Οι σωροί αυτοί έχουν εκτεθεί σε υψηλά ποσοστά ραδιενέργειας και οι αρχές αποφάσισαν να μην προχωρήσουν στην περισυλλογή τους.

Περίπου 28.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή αγνοούνται μετά την καταστροφή που έπληξε την Ιαπωνία, σύμφωνα με επίσημο προσωρινό απολογισμό.



protothema

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook