Το Σύστημα Αυτόματης Ταυτοποίησης (AIS), με το οποίο η πλοήγηση μπορεί να γίνεται χωρίς κανένα πρόβλημα και με μεγάλη ασφάλεια ήταν το θέμα που ανέπτυξε κατά την ομιλία του στο Νεώριο Μόρο ο Αλέξανδρος Γκότσης.

Αναλυτικά η σχετική ενημέρωση του ΙΟΧ:

Μία σύγκρουση μέσα στη θάλασσα, ιδιαιτέρως τις νυχτερινές ώρες ή σε συνθήκες ομίχλης θα ήταν ό,τι χειρότερο για τους χειριστές μικρών σκαφών, όπως τα ιστιοφόρα και τα σκάφη αναψυχής.

Ωστόσο, χάρη στο AIS (Automatic Identification System), το Σύστημα Αυτόματης Ταυτοποίησης, η πλοήγηση μπορεί να γίνεται χωρίς κανένα πρόβλημα και προπαντός με μεγάλη ασφάλεια. Αυτό ήταν το θέμα που ανέπτυξε κατά την ομιλία του την Τετάρτη (30/1) το βράδυ στις εγκαταστάσεις του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Χανίων στο Νεώριο Μόρο ο Αλέξανδρος Γκότσης.

\"Gotsis2\"

«Πρόκειται για ένα βοήθημα ναυσιπλοΐας, το οποίο βοηθά στην αποφυγή συγκρούσεων. Χρησιμοποιεί τεχνολογία ψηφιακού ασυρμάτου και στηρίζεται στην ιδέα ότι το κάθε πλοίο στέλνει το στίγμα και την ταχύτητά του σε όλα τα γειτονικά πλοία τα οποία το λαμβάνουν μέσω μίας συσκευής, του συστήματος της λεγόμενης αυτόματης ταυτοποίησης. Με βάση αυτές τις πληροφορίες αποτρέπονται οι συγκρούσεις», δηλώνει ο κ. Γκότσης που παρότι το σύστημα έχει τεθεί σε κυκλοφορία εδώ και 10 χρόνια, ευρέως χρησιμοποιείται πια τα 2-3 τελευταία.

«Είναι ένα σύστημα που ωφελεί και είναι πλέον υποχρεωτικό για τα μεγάλα πλοία. Από το τέλος του χρόνου θα είναι υποχρεωτικό για τα μεγάλα ψαράδικα, ενώ είναι προαιρετικό για τα μικρά σκάφη όπως τα ιστιοφόρα και σκάφη αναψυχής. Είναι κάτι σαν ραντάρ, με το βασικό του μειονέκτημα να είναι, εφόσον είναι προαιρετικό, ότι ο άλλος που προσπαθείς ν\’ αποφύγεις, πρέπει να το έχει ανοικτό. Σαν βοήθημα ωστόσο είναι εξαιρετικό».



\"Gotsis4\"

Ο κ. Γκότσης κατά την παρουσίαση του AIS στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο, διηγήθηκε και μία προσωπική του εμπειρία: «Έχω δει επανειλημμένως ταξιδεύοντας με το δικό μου σκάφος κι έχοντας το σύστημα ανοικτό, να βλέπω ξαφνικά στην οθόνη ένα σημαδάκι, το οποίο στην πορεία είναι ένα τεράστιο πλοίο και το οποίο με έχει αποφύγει! Αυτό σημαίνει δηλαδή ότι με έχει δει μέσα στη νύχτα και με έχει αποφύγει. Αυτό έχει συμβεί βέβαια όχι μόνο σε μένα αλλά σε πολλούς και το θεωρώ πολύ σημαντικό».

Η ομιλία του Αλέξανδρου Γκότση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Βραδιές του Χειμώνα στον Όμιλο», την ευθύνη των οποίων έχει ο έφορος Ανοικτής Θάλασσας, Γρηγόρης Κνιθάκης. Να σημειωθεί επίσης ότι ο Ι.Ο. Χανίων έχει αναπτύξει συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης στον τομέα της επιμόρφωσης με ομιλίες και σεμινάρια, όπως εξάλλου συνέβη με τον κ. Γκότση που είναι αναπληρωτής καθηγητής του Γενικού Τμήματος.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook