«Πάρα πολύ επιτυχημένο» χαρακτήρισε το ταξίδι του στο Λονδίνο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος.

Σε ενημέρωση των Ελλήνων ανταποκριτών στην πρεσβευτική κατοικία μετά το πέρας των αλλεπάλληλων πολυήμερων συναντήσεών του στο Σίτι του Λονδίνου, ο κ Προβόπουλος είπε ότι σκοπός των επαφών του ήταν να περάσει το μήνυμα πως η Ελλάδα σημειώνει πρόοδο και ότι μπορεί να αντιμετωπίζει την κατάσταση με μεγαλύτερη αισιοδοξία.

Από την περασμένη Παρασκευή, ο κ. Προβόπουλος και οι στενοί συνεργάτες του είχαν συναντήσεις με στελέχη όλων των τμημάτων – ιδίως του τομέα ρίσκου – έξι μεγάλων επενδυτικών τραπεζών: Morgan Stanley, UBS, JP Morgan, Goldman Sachs, Citibank και Credit Suisse κατά σειρά. Είχαν επίσης συνάντηση με στελέχη των Financial Times και Economist καθώς και με την Ένωση Ελλήνων Τραπεζιτών Λονδίνου.

Όπως σχολίασε ο επικεφαλής της ΤτΕ, οι τραπεζίτες του Σίτι έχουν καλή εικόνα για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, αλλά ήθελαν να διασταυρώσουν τις πληροφορίες τους, δείχνοντας ανανεωμένο ενδιαφέρον για τις προοπτικές δραστηριοποίησης που προσφέρει η χώρα.

Σε σχόλιό του για τις επαφές της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Λονδίνο, τραπεζίτης ανέφερε ότι «φάνηκε πως το καράβι αλλάζει κατεύθυνση», ενώ έτερο στέλεχος του Σίτι παρατήρησε ότι η ελληνική πλευρά πατά πλέον σε πιο στερεή βάση, τουλάχιστον ως προς τα δημοσιονομικά δεδομένα.

Ο διοικητής της ΤτΕ δήλωσε υπερήφανος διότι σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για την ελληνική οικονομία διατηρήθηκε η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, χωρίς να χάσει τα χρήματά του κανείς καταθέτης, κάτι που όπως είπε θα προκαλούσε πανικό και θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και σε έξοδο από την ευρωζώνη.

Ο κ. Προβόπουλος στήριξε την αισιοδοξία που εξέφρασε στις συναντήσεις του με τους ξένους τραπεζίτες σε τέσσερα επιχειρήματα: την με επιταχυνόμενο βηματισμό υλοποίηση του δημοσιονομικού προγράμματος από την κυβέρνηση «που επιδεικνύει πολιτική βούληση», την ισχυρή πολιτική βούληση στήριξης και από τους πιστωτές, την πορεία εισόδου της ευρωζώνης σε μια νέα κατάσταση ευρύτερης οικονομικής ένωσης με την παράλληλη ευνοϊκή επιρροή της στάσης της ΕΚΤ και την αισθητή πρόοδο στους τομείς της δημοσιονομικής εξυγίανσης, της ανάκτησης της ανταγωνιστικότητας και της αναδιάρθρωσης και ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική εξυγίανση τόνισε τη μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος κατά 9% επί του ΑΕΠ και του διαρθρωτικού ελλείμματος κατά 15%. Στο τομέα της ανταγωνιστικότητας σημείωσε ότι σύμφωνα με μετρήσεις της ΤτΕ έχουν ανακτηθεί τα ¾ της απολεσθείσας ανταγωνιστικότητας της περιόδου 2001-09, απώλεια που ισοδυναμούσε με 31,5% του ΑΕΠ. Ο κ. Προβόπουλος εκτίμησε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει καλυφθεί πλήρως το χαμένο έδαφος στην ανταγωνιστικότητα. Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες έκανε λόγο για «γιγαντιαία αναδιάταξη» του κλάδου, με στόχο να επαναρχίσει η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και της αγοράς.

Επισήμανε ως πλήγματα για τον τραπεζικό τομέα τα 87 δισεκατομμύρια ευρώ των καταθέσεων που έφυγαν, τον αποκλεισμό τους από τις αγορές, τη συμμετοχή τους στο PSI και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία προσδιόρισε στο 20%. Όπως εξήγησε και στις συναντήσεις που είχε στο Λονδίνο, τώρα έρχεται η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών οι οποίες θα περιοριστούν σε τρεις μεγάλες και κάποιες μικρότερες και όλα αυτά μετά το κλείσιμο άλλων ιδρυμάτων «χωρίς να ανοίξει μύτη», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Στις θετικές ενδείξεις που επισήμανε στα στελέχη του Σίτι ο κ. Προβόπουλος συμπεριέλαβε την άνοδο του δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών, την ενίσχυση των εξαγωγών, τις θετικές ενδείξεις για τη φετινή τουριστική κίνηση, τη μεγάλη μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, τον περιορισμό του ελλείμματος στο ισοζύγιο πληρωμών από 15% επί του ΑΕΠ στο 3%, τα σημάδια ανόδου του βιομηχανικού τομέα τουλάχιστον ως προς τις παραγγελίες, πολλές εκ των οποίων προέρχονται από το εξωτερικό, αλλά και την έστω δειλή ανάκαμψη της Ευρώπης.

«Όλα αυτά», συνόψισε ο Γιώργος Προβόπουλος, «μας επιτρέπουν να είμαστε πολύ πιο αισιόδοξοι». Προειδοποίησε πάντως ότι η υπερβολική αισιοδοξία μπορεί να κάνει κακό, καθώς η χώρα θέλει ακόμα πολλή δουλειά. «Ο πόλεμος είναι ακόμα μαζί μας», σχολίασε χαρακτηριστικά ο διοικητής της ΤτΕ, προσθέτοντας όμως ότι έχει την αίσθηση πως πολιτικοί και πολίτες είναι πια ωριμότεροι.

Ο κ. Προβόπουλος εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία του για την τήρηση του φετινού προϋπολογισμού, ενώ σημείωσε ότι αν και φέτος η ύφεση θα συνεχιστεί δημιουργούνται παρόλα αυτά οι συνθήκες για ανάκαμψη μέσα στο 2014.

Αναφερόμενος στον τραπεζικό τομέα ξεκαθάρισε ότι η όλη φιλοσοφία του συστήματος είναι οι τράπεζες να μην ανήκουν στα χέρια του δημοσίου. Παραδέχθηκε πάντως ότι τα στελέχη των επενδυτικών τραπεζών με τα οποία συναντήθηκε εξέφρασαν κάποιες ανησυχίες ή έστω έθεσαν ερωτήματα για το κατά πόσο μπορούν να δημιουργηθούν συνθήκες που να μην επιτρέψουν την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης έως τα τέλη Απριλίου.

Σε ό,τι αφορά τις συνθήκες ρίσκου που μπορούν να δημιουργηθούν, ο κ. Προβόπουλος σημείωσε ότι από τη στιγμή που ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει κρατήσει παρά τις εντάσεις και τα προβλήματα δεν υπάρχει λόγος να μη συνεχίσει και από εδώ και πέρα το έργο του. Είπε εξάλλου ότι το θέμα των κοινωνικών αντιδράσεων δεν απασχόλησε ιδιαίτερα τους συνομιλητές του στο Λονδίνο.

Σε ερώτηση του ΣΚΑΪ για το κατά πόσο τέθηκε από τους συνομιλητές του ζήτημα ενδεχόμενης νέας αναδιάρθρωσης χρέους, ο κ. Προβόπουλος απάντησε ότι η συμφωνία του Eurogroup της 26ης Νοεμβρίου βελτίωσε κατά πολύ τους όρους εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους. Επισήμανε δε τον όρο περί «άλλων πολιτικών πρωτοβουλιών» σε περίπτωση καταγραφής πλεονάσματος, κάτι που είναι στον ορίζοντα. «Είμαι αισιόδοξος ότι οι εταίροι θα βοηθήσουν», συμπλήρωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας.

 

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook