Η διάθεση για περιορισμό της σπατάλης σε καιρούς οικονομικής κρίσης και οι ανησυχίες για το περιβάλλον φαίνεται ότι θα μετατρέψουν την «Πόλη του Φωτός», σε μια… λιγότερο φωτεινή πόλη από το επόμενο καλοκαίρι.

Σύμφωνα με μία νέα πρωτοβουλία που ανακοίνωσε η υπουργός Οικολογίας, Ντελφίν Μπατό, από τον ερχόμενο Ιούλιο τα καταστήματα και τα γραφεία σε όλη τη Γαλλία θα πρέπει να σβήνουν τα φώτα στη διάρκεια της νύχτας, σε μία προσπάθεια να εξοικονομηθεί ενέργεια και να καταπολεμηθεί η φωτορύπανση. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον νέο νόμο, τα φώτα στις βιτρίνες καταστημάτων θα πρέπει να κλείνουν στη μία μετά τα μεσάνυχτα. Τα φώτα στο εσωτερικό των γραφείων και άλλων κτηρίων, εκτός από τις κατοικίες, θα πρέπει να σβήνουν μία ώρα μετά από την αναχώρηση του τελευταίου υπαλλήλου.

Φυσικά θα προβλέπονται κάποιες εξαιρέσεις για τα Χριστούγεννα και άλλες ειδικές περιστάσεις, καθώς και για κάποιες τουριστικές περιοχές ή άλλες πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Βέβαια, όλα δείχνουν ότι τα 20.000 φώτα του Πύργου του Άιφελ θα συνεχίσουν να ακτινοβολούν μαγευτικά. Η πρωτοβουλία υπολογίζεται ότι θα οδηγήσει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 250.000 τόνους το χρόνο και στην εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας ανάλογη με αυτή που θα μπορούσε να τροφοδοτήσει 750.000 γαλλικά νοικοκυριά ετησίως.

Η Μπατό παρουσίασε την πρωτοβουλία λέγοντας ότι η Γαλλία θέλει να είναι «πρωτοπόρος στον περιορισμό της φωτορύπανσης». Το πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο κυβερνητικών μέτρων για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και τον περιορισμό της σπατάλης. Η υπουργός Οικολογίας αναφέρθηκε και στη διάσταση της δημόσιας υγείας, καθώς ο τεχνητός φωτισμός μπορεί να διαταράξει τις συνήθειες του ύπνου. Ακόμα, όπως είπε, «μπορεί να προκαλέσει σημαντικές διαταραχές στα οικοσυστήματα, επηρεάζοντας την επικοινωνία ανάμεσα στα είδη, τη μετανάστευση, τους κύκλους αναπαραγωγής, ακόμα και τις σχέσεις θηραμάτων-θηρευτών».

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook