Συνέχιση των απεργιακών τους κινητοποιήσεων με νέα 48ωρη απεργία έως τις 6 το πρωί της Δευτέρας αποφάσισαν τα σωματεία των ναυτεργατών.

Η συνέχιση της απεργίας για δύο ακόμη ημέρες αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα ειδικά στην διακίνηση των πρώιμων κηπευτικών της Κρήτης. Οι αγρότες του νησιού έχουν ζητήσει απο την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία να επιτρέψει έστω την μεταφορά των φορτηγών με τα αγροτικά προιόντα προκειμένου να μην καταστραφούν οικονομικά.

Ανάλογες εκκλήσεις έγιναν απο τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ.Αρναουτάκη και απο τον Γ.Γ.της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ.Δεικτάκη, ενώ δεν έχει γίνει γνωστή κάποια απάντηση της ΠΝΟ, αν και σε ανάλογες κινητοποιήσεις στο παρελθόν, οι ναυτεργάτες δεν είχαν συναινέσει με αποτέλεσμα να κατεβούν οι αγρότες στα λιμάνια Ηρακλείου και Χανίων και να υπάρξουν μεγάλες εντάσεις.

Όπως γράφει χαρακτηριστικά στην επιστολή του προς την ΠΝΟ ο κ.Αρναουτάκης \”Οι άμεσες οικονομικές συνέπειες θα είναι καταστροφικές για τους ίδιους, την οικονομία του νησιού και της χώρας. Ευπαθή προϊόντα-κηπευτικά σε περίοδο οικονομικής κρίσης που φέρνουν πολύτιμο εισόδημα , απαξιώνονται και καταστρέφονται , ενώ παράλληλα κινδυνεύουμε ως Κρήτη να χάσουμε σημαντικές αγορές του εξωτερικού με τις οποίες έχουν κλειστεί συμβόλαια σε συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Για τους λόγους αυτούς κάνουμε έκκληση στην διοίκηση της ΠΝΟ να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση, τουλάχιστον σε ότι αφορά την μεταφορά των Κρητικών αγροτικών προϊόντων ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη μεταφορά τους στις εγχώριες και διεθνείς αγορές. Οι συνέπειες από ανάλογες κινητοποιήσεις στο παρελθόν υπήρξαν ολέθριες για τη τοπική οικονομία και δεν είναι σήμερα η ώρα για να τις υποστεί ξανά\”.

Επίσης – εαν η απεργία συνεχιστεί και πέραν της Δευτέρας – είναι βέβαιο πως θα υπάρξουν ελλείψεις ειδικά σε φρέσκα προιόντα που έρχονται στην Κρήτη, ενώ ανάλογα προβλήματα δημιουργούνται και για όλα τα νησιά του Αιγαίου.

Σήμερα το πρωί, προηγήθηκε συνάντηση με τον υπουργό Ναυτιλίας, Κωστή Μουσουρούλη, με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), προκειμένου να εξευρεθεί μια συμβιβαστική λύση.

Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας στην Ακτή Βασιλειάδη, συμμετείχε και ο γενικός γραμματέας Ναυτιλίας Αθανάσιος Μπούσιος.

Πηγές του υπουργείου έλεγαν πως η συνάντηση διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα και ο υπουργός είπε μεταξύ άλλων στην αντιπροσωπεία της ΠΝΟ πως αυτή τη στιγμή η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας είναι δύσκολη και δεδομένη, η ακτοπλοΐα βρίσκεται στο «κόκκινο» και χρειάζεται να βρεθούν λύσεις για την επιβίωση της.

 Οι ναυτεργάτες που βρίσκονται σε απεργία από χθες, με τα πλοία να παραμένουν δεμένα στα λιμάνια, διαμαρτύρονται με αφορμή το νέο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας: «Ανασυγκρότηση και άλλες διατάξεις», για το οποίο υποστηρίζουν ότι θα επιφέρει περαιτέρω αύξηση της ανεργίας στους έλληνες ναυτικούς και ότι τα ασφαλιστικά τους ταμεία θα οδηγηθούν σε κατάρρευση.

Ταυτόχρονα ζητούν την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την παρέμβαση του υπουργείου, προκειμένου να καταβληθούν δεδουλευμένα που οφείλονται από ακτοπλοϊκές εταιρείες.

Χθες, ναυτικοί όλων των ειδικοτήτων, από τα 14 ναυτεργατικά σωματεία, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο λιμάνι του Πειραιά.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook