Επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη απέστειλε ο πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ Χρήστος Μαρκογιαννάκης, από τον οποίο ζητεί να εισηγηθεί η Διάσκεψη των προέδρων αλλαγή του κανονισμού της Βουλής, ώστε να είναι δημόσιες οι συνεδριάσεις της.

Στην επιστολή του, ο κ. Μαρκογιαννάκης τονίζει ότι οι εργασίες δεν προχωρούν με τους ρυθμούς που πρέπει, λόγω των εντάσεων που δημιουργούνται καθημερινά και αφενός -όπως λέει- αποπροσανατολίζουν την έρευνα, αφετέρου πλήττουν το κύρος του θεσμού της Βουλής και των βουλευτών.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Κύριε Πρόεδρε,

Όπως και προφορικά σας ενημέρωσα, οι εργασίες της προκαταρκτικής επιτροπής που συνεστήθη με απόφαση της Βουλής για την διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του πρ. Υπουργού κ. Παπακωνσταντίνου σχετικά με την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ», δεν προχωρεί με τους ρυθμούς που πρέπει. Περαιτέρω όμως οι εντάσεις που δημιουργούνται καθημερινά, αφενός αποπροσανατολίζουν την έρευνα, αφετέρου λόγω της δημοσιότητας που λαμβάνουν, πλήττουν το κύρος του θεσμού της Βουλής και των Βουλευτών.

Δεν επιθυμώ να κατονομάσω τους υπαιτίους αυτής της κατάστασης, απλά θέλω να επισημάνω ότι δεν πιστεύω πως μπορεί να αλλάξει η εικόνα εξ’ αιτίας κυρίως της εκ χαρακτήρος ιδιαιτερότητας στην συμπεριφορά κάποιων, οι οποίοι είναι προφανές ότι το μόνο που επιδιώκουν είναι η παρέλκυση.

Ως μόνη λύση προτείνω να τεθεί το πρόβλημα σε ειδική συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων, με εισήγηση την αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής, ούτως ώστε οι συνεδριάσεις της προκαταρκτικής επιτροπής να είναι δημόσιες.

 Μια τέτοια λύση μπορεί να προσκρούει στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ο οποίος  επιβάλλει την μυστικότητα της προδικασίας και του οποίου οι διατάξεις εφαρμόζονται αναλόγως εν προκειμένω, αυτό όμως δεν αποκλείει την δια νεοτέρου νόμου διαφορετική ρύθμιση, η οποία μάλιστα και είναι απόλυτα Δημοκρατική.

Άλλωστε και σήμερα η μυστικότητα των εργασιών της προκαταρκτικής επιτροπής παραβιάζεται συστηματικά, στις περισσότερες περιπτώσεις δε, η πληροφόρηση μεταβάλλεται σε παραπληροφόρηση.

                                                                                                 Με εκτίμηση 

 

Χρήστος Μαρκογιαννάκης

                                                                                                          Γ΄ Αντιπρόεδρος Βουλής»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook