Συνεδρίασε την Παρασκευή υπό τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη, η επιτροπή στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι των κυβερνητικών εταίρων για τη φορολογία ακινήτων.

Επί τάπητος τέθηκαν τα σενάρια που εξετάζονται για τον ενιαίο φόρο ακινήτων και το αφορολόγητο όριο. Επίσης, η επιτροπή επεξεργάστηκε προτάσεις φορέων και πολιτών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, «στόχος είναι, αφενός η δικαιότερη κατανομή του φορολογικού βάρους, μέσω της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, και της μείωσης της επιβάρυνσης των φυσικών προσώπων με προοδευτική κλίμακα φορολόγησης και αφετέρου, ο εξορθολογισμός της φορολόγησης όσον αφορά τα νομικά πρόσωπα».

Η επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου την επόμενη εβδομάδα, ώστε να υποβάλει τις προτάσεις της στον υπουργό Οικονομικών Γ.Στουρνάρα, ενώ οι τελικές αποφάσεις για τον φόρο ακινήτων θα ληφθούν από τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση Σαμαρά.

Τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΔΗΜΑΡ επιμένουν στην ανάγκη ο ενιαίος φόρος ακινήτων να συνοδεύεται από αφορολόγητο όριο 50.000 ή 100.000 ευρώ, αν και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών τάσσονται υπέρ του μηδενικού αφορολογήτου, προκειμένου ο φόρος να διαχυθεί στο σύνολο των φορολογουμένων.

Πάντως, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι κυβερνητικοί εταίροι αναμένεται να συμφωνήσουν για το αφορολόγητο.

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «ο σχεδιαζόμενος νέος ενιαίος φόρος για τα ακίνητα ολοκληρώνει τη φορολογική αφαίμαξη των νοικοκυριών, δημιουργώντας συνθήκες πλήρους ασφυξίας» και εκτιμά ότι η εφαρμογή του θα οδηγήσει «κατ' ουσίαν στη δήμευση των ακινήτων».

Στην επιτροπή συμμετέχουν από τη Νέα Δημοκρατία οι Απόστολος Βεζυρόπουλος και Αντώνης Παναγόπουλος, από το ΠΑΣΟΚ ο Ανδρέας Μακρυπίδης και από τη ΔΗΜΑΡ ο Δημήτρης Χατζησωκράτης και ο Γιώργος Ιωαννίδης.


ιn.gr