Eισήγηση σύμφωνα με την οποία προτείνεται η αλλαγή του φορολογικού συντελεστή για την έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων, έχει καταθέσει η Γενική Γραμματεία Δημόσιων Εσόδων (Γενική Διεύθυνση Φορολογίας), προκαλώντας έντονο σκεπτικισμό ακόμη και για την έκβαση του διαγωνισμού open door που βρίσκεται σε εξέλιξη για τις περιοχές Κατάκολο, Πατραϊκός και Ιωάννινα.

Και αυτό διότι το φορολογικό καθεστώς για τις συγκεκριμένες έρευνες ορίστηκε και τέθηκε σε ισχύ με τον τελευταίο νόμο για τους υδρογονάνθρακες που ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2011. Επιπρόσθετα στην πρόσκληση του διαγωνισμού για τις τρεις περιοχές υπάρχει ρητή αναφορά στο καθεστώς του νόμου του 2011 και επομένως εφόσον υπάρξει εκ των υστέρων αλλαγή τότε ανοίγει ο δρόμος για προσφυγές και αμφισβήτηση της διαδικασίας.

Θυμίζουμε ότι οι εν λόγω διαγωνισμοί αποτελούν το… «πρόκριμα» για τις επόμενες διαδικασίες που θα ακολουθήσουν από το φθινόπωρο, όταν και θα είναι διαθέσιμα τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών της νορβηγικής εταιρείας PGS.

Επιπρόσθετα η αγορά πετρελαίου στη χώρα μας επί της ουσίας ανοίγει με τους συγκεκριμένους διαγωνισμούς μετά από 15 χρόνια απραξίας και για πρώτη φορά κλήθηκαν και κατέθεσαν προσφορές κοινοπραξίες στις οποίες μετέχουν διεθνείς εταιρείες της αγοράς.

Το θέμα αξιολογείται ως εξαιρετικά σοβαρό από ανθρώπους που γνωρίζουν τα τεκταινόμενα στην αγορά των υδρογονανθράκων. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το νόμο οι ανάδοχοι υπόκεινται σε φορολογία 20% και σε περιφερειακό φόρο με συντελεστή 5%, χωρίς καμία πρόσθετη τακτική ή έκτακτη εισφορά όπως αναφέρει ο νόμος του 2011.

Σύμφωνα με την εισήγηση της υπηρεσίας του ΥΠΟΙΚ, προτείνεται να αλλάξει το φορολογικό καθεστώς και να ενταχθεί ο ειδικός νόμος στο νέο συντελεστή φορολογίας νομικών προσώπων και να ανέλθει στο 26%, παρότι ο τελευταίος φορολογικός νόμος δεν καταργεί τις προβλέψεις ειδικών νόμων για την προσέλκυση επενδύσεων.


capital.gr/Χ. Φλουδόπουλος

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook