Συνεχίζεται η κόντρα μεταξύ Χρήστου Μαρκογιαννάκη και Βασίλη Καπερνάρου για τις συνεδριάσεις τις Προαανακριτικής Επιτροπής. Αυτή τη φορά ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων αφού καλεί τον πρόεδρο της επιτροπής να «ενεργεί και αυτός ως Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών και όχι ως κομματικό όργανο» στη συνέχεια ζητά την παράιτηση του σε περίπτωση αδυναμίας του να συμμορφωθεί με τους νόμους.

Ολόκληρo το άρθρο του Βασίλη Καπερνάρου:

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, κος Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ήδη, την πρώτη μέρα συνεδρίασης της στις 23/1/13, παραδέχτηκε το αυτονόητο: «Εννοείται ότι θα τηρήσουμε την μυστικότητα, η οποία επιβάλλεται στην προδικασία από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, οι διατάξεις του οποίου και εφαρμόζονται», όπως αποδεικνύεται από τα ίδια τα πρακτικά της Επιτροπής. Ωστόσο κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής των ενεργειών της προκαταρκτικής επιτροπής, ο χρόνος καταμετράτε με το χρονόμετρο των υπολοίπων επιτροπών της Βουλής. Κι όμως, αυτό ισχύει. Χρονόμετρο σε αυτήν ειδικά την Επιτροπή και μάλιστα, για πρώτη φορά, αφού χρονόμετρο δεν μπήκε ποτέ, ούτε σε Εξεταστική Επιτροπή, πολλώ δε μάλλον, σε Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης. Βέβαια, αυτό δεν γίνεται μέχρι σήμερα, ούτε σε χώρα της υποσαχάριας Αφρικής, διότι εκεί δεν φαντάζονται ότι υπάρχει τέτοιο Σύνταγμα με άρθρο 86, ούτε τέτοιος Κανονισμός της Βουλής. Καλά διαβάσατε.

Σωστό; Ασφαλώς και όχι, διότι δεν είναι μόνο λάθος αλλά επιπλέον και παράνομο, μέχρι χλεύης από τους φοιτητές Νομικής.

Και τούτο διότι, κατά τον Κανονισμό της Βουλής, άρθρο 156 παρ. 4 «Η Επιτροπή έχει όλες τις αρμοδιότητες του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών όταν αυτός διενεργεί Προκαταρκτική Εξέταση». Επιπλέον, κατά το άρθρο 31 παρ. 3 του Κ.Π.Δ. η προκαταρκτική εξέταση είναι συνοπτική… δεν μπορεί να υπερβεί τους 3 μήνες. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ο χρόνος αυτός μπορεί να παραταθεί έως 3 το πολύ μήνες ή, εφόσον η φύση της υπόθεσης ή της πράξης που πρέπει να διενεργηθεί το επιβάλει, για εύλογο χρονικό διάστημα, με ειδικά αιτιολογημένη πράξη του εισαγγελέα πλημμελειοδικών ή εφετών κατά περίπτωση.».

Από την ανωτέρω διάταξη του Κ.Π.Δ., οι διατάξεις του οποίου ορίζουν την ακολουθητέα διαδικασία στην Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης της Βουλής, προκύπτει ότι χρονικό περιθώριο, μικρότερο των 3 μηνών, για την συλλογή του αποδεικτικού υλικού δεν μπορεί να τεθεί από κανέναν Πρόεδρο της Επιτροπής.

Μάλιστα, εν προκειμένω έχει εφαρμογή το β’ εδάφιο της παρ. 3, διότι είναι προφανές ότι η υπόθεση την οποία εξετάζουμε στην ανωτέρω Επιτροπή δικαιολογεί ακόμη και την παράταση του χρόνου διενέργειας της Προκαταρκτικής Εξέτασης, λόγω των υπαρχουσών εντελώς εξαιρετικών περιπτώσεων αυτής.

Επομένως, οποιαδήποτε αντίθετη, με τα παραπάνω ρητώς οριζόμενα στον Κ.Π.Δ., ενέργεια του Προέδρου της Επιτροπής, είναι απαράδεκτη και, κυρίως, έκνομη. Ο χρονικός περιορισμός συγκεκριμένα, στην εξέταση των μαρτύρων, όχι με βάση την χρησιμότητα των ερωτήσεων και των απαντήσεων στην διακρίβωση της αλήθειας, αλλά εξ αιτίας της προστασίας και της κάλυψης που ο κ. Πρόεδρος της Επιτροπής παράσχει είναι πέρα για πέρα παράνομος.

Ο κ. Μαρκογιαννάκης τελικά πρέπει να αντιληφθεί και να συνειδητοποιήσει, ότι πρέπει να ενεργεί και αυτός ως Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών και όχι ως κομματικό όργανο. Αλλιώς, έχει την δυνατότητα ανά πάσα στιγμή, να αναγνωρίσει την αδυναμία του να συμμορφωθεί με τους νόμους και να παραιτηθεί.

nocomments.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook