Τελευταία ενημέρωση: 22:30

Μετά από διαβουλεύσεις και μέσα σε κλίμα έντασης αποφασίστηκε τελικά να αναχωρήσει πλοίο φορτωμένο με ευπαθή αγροτικά προϊόντα από το λιμάνι του Ηρακλειου την Κυριακή το βράδυ.

Νωρίτερα το απόγευμα είχε επικρατήσει αναβρασμός στο Ηράκλειο από συγκεντρωμένους αγρότες που απέκλεισαν την παραλιακή οδό από το ύψος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ζητώντας να τους αφήσουν να φορτώσουν τα ευπαθή προϊόντα τους στο πλοίο των Μινωικών Γραμμών, ακόμα και αν αυτό δεν αναχωρήσει σήμερα.

Δεκάδες αγρότες με περίπου 200 νταλίκες από το Ηράκλειο και το Λασίθι οδηγήθηκαν προς το λιμάνι με τις νταλίκες τους μεταφέροντας οπωροκηπευτικά καθώς χθες τους δόθηκε η υπόσχεση ότι δρομολογήθηκε πλοίο με προορισμό τον Πειραιά το οποίο θα μεταφέρει τα προϊόντα τους.

Όταν έγινε γνωστό ότι το πλοίο δεν πρόκειται να αναχωρήσει σήμερα, επαληθεύοντας τον Γ.Γ της ΠΝΟ που νωρίτερα σήμερα είχε πει πως δεν υπάρχει καμία συμφωνία για δρομολόγηση πλοίου από την Κρήτη και όλα τα πληρώματα απεργούν, οι αγρότες ζήτησαν τουλάχιστον να φορτώσουν τις νταλίκες τους στο πλοίο που προβλέπονταν να αναχωρήσει σήμερα.

Ακολούθησε ο αποκλεισμός της παραλιακής στον απόηχο των απογευματινών διαβουλεύσεων μεταξύ των παραγωγών και του γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Γιώργου Δεικτάκη.

Εν τω μεταξύ στις 5 περίπου το απόγευμα ξεκίνησε σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Χανίων με εκπροσώπους των αγροτών οι οποίοι ζητούν να βρεθεί λύση για την μεταφορά των προϊόντων τους στην Αθήνα και να δρομολογηθεί πλοίο που θα αναχωρήσει από το λιμάνι της Σούδας με προορισμό των Πειραιά.

Μάλιστα δεν αποκλείεται ανάλογες κινητοποιήσεις να \”μεταφερθούν\” και στο λιμάνι της Σούδας

Η συγκέντρωση της ΠΝΟ

Το μεσημέρι του Σαββάτου οι απεργοί πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον Άγιο Διονύσιο, στην οποία συμμετείχε και η γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Ανάλογη συγκέντρωση αναμένεται να πραγματοποιηθεί και την Κυριακή.

Εκπρόσωποι των ναυτεργατικών σωματείων, στις ομιλίες τους δήλωσαν αποφασισμένοι να διεκδικήσουν τα αίτημά τους, ενώ κάλεσαν για άλλη μία φορά την κυβέρνηση, να αποσύρει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας.

Το χαρακτήρισαν ταφόπλακα σε ό,τι έχει απομείνει για τους Έλληνες ναυτεργάτες, ιδιαίτερα για εκείνους που απασχολούνται στην επιβατηγό ναυτιλία, ενώ είπαν ότι ουσιαστικά καταργείται εκ βάθρων το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, που αφορά, μεταξύ άλλων, τις οργανικές συνθέσεις των πλοίων και την δεκάμηνη απασχόληση.

Επίσης, ανέφεραν ότι για τα ποντοπόρα φορτηγά πλοία, κατεδαφίζεται πλέον ο θεσμός της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, μιας και εισάγεται στο χώρο της ναυτικής εργασίας η διαδικασία σύναψης ατομικών συμβάσεων εργασίας, που θα καταρτίζονται μεταξύ του πλοιοκτήτη και του Έλληνα ναυτικού για ναυτολόγηση σε θέση κατώτερου πληρώματος.

Για νομοσχέδιο που θα στείλει στην ανεργία τις τελευταίες χιλιάδες των ναυτεργατών, έκανε λόγο σε δήλωσή της, η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

«Ο αγώνας των ναυτεργατών αφορά ιδιαίτερα και τους νησιώτες, για τους οποίους ο περιορισμός του χρόνου υποχρεωτικής δρομολόγησης των πλοίων, θα οδηγήσει στη μείωση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων των νησιών κατά τους χειμερινούς μήνες και συνεπώς στην περαιτέρω απομόνωσή τους» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και αναφέρει ότι «το υφιστάμενο σύστημα είναι μη βιώσιμο και σύντομα θα οδηγήσει στην απαίτηση από τις εταιρίες για νέες απολύσεις και μειώσεις αποδοχών, καθώς και υποβάθμιση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων».

Ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ Γιάννης Χαλάς σχολιάζοντας τις πληροφορίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας περί επικείμενης δρομολόγησης πλοίου από την Κρήτη για τη μεταφορά ευπαθών προϊόντων μετά από συμφωνία, έκανε λόγο για παραπληροφόρηση και ότι τα πληρώματα όλων των πλοίων απεργούν κανονικά.

Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης σε επιστολή του προς την ΠΝΟ έκανε έκκληση οι ναυτεργάτες να δείξουν διαλλακτικότητα στην εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης στο θέμα της μεταφοράς ευπαθών αγροτικών προϊόντων στο ενδεχόμενο συνέχισης της απεργίας.

Ο υπουργός Ναυτιλίας είχε την Παρασκευή συνάντηση με τα μέλη της ΠΝΟ, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας αλλά και με τους εκπροσώπους των κομμάτων της συγκυβέρνησης.

Μουσουρούλης: σοβαρές επιπτώσεις για τα νησιά

Κατανοούμε πλήρως τα προβλήματα των ναυτεργατών και καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για την επίλυσή τους, ωστόσο η μη διεξαγωγή, των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, θα έχει σοβαρές συνέπειες για τους κατοίκους των νησιών, όπως την έλλειψη βασικών ειδών πρώτης ανάγκης καθώς και του απαραίτητου υγειονομικού υλικού, δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστής Μουσουρούλης, μετά τη συνάντησή του με το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας.

Ο κ. Μουσουρούλης είπε επίσης ότι «η ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών, μεταξύ τους και με τα ηπειρωτικά λιμάνια, αποτελεί εθνικό ζήτημα λόγω της σημασίας που έχει για τη διασφάλιση της εδαφικής, κοινωνικής και οικονομικής συνοχής της χώρας μας».

(Με πληροφορίες απο in.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook