«Σιδηρά κυρία» των τραπεζών η οποία έχει εργαστεί στις μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου μπορεί να χαρακτηριστεί η νέα επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας,  Αναστασία Σακελλαρίου.

Αρμοδιότητά της ως επικεφαλής του ΤΧΣ είναι ο μετασχηματισμός του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, το ενεργητικό του οποίου υπολογίζεται στα 320 δισ. ευρώ, και η αποτελεσματική αξιοποίηση των 50 δισ. ευρώ που η Ελλάδα έλαβε για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της.

Η κ. Σακελλαρίου αποφοίτησε από το Αρσάκειο το 1991. Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές της στα πανεπιστήμια Γουόρικ και Ρέντινγκ με ειδίκευση στη διεθνή τραπεζική και τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Η επαγγελματική σταδιοδρομία της άρχισε στο Λονδίνο το 1995, όταν προσελήφθη στην Deutsche Bank ως στέλεχος στην επενδυτική τραπεζική (investment banking). Ειδικεύτηκε στους τομείς της πίστης και αναδιάρθρωσης πιστώσεων, της διαχείρισης ενεργητικού – παθητικού και του risk management (διαχείριση κινδύνων). Αναγνωρίζοντας την επίμονη και σκληρή δουλειά, η Deutsche Bank το 1999 τη μετάθεσε από το City στη Wall Street.

«Η Αναστασία διακρίθηκε από νωρίς. Δεν είναι τυχαίο ότι από το Λονδίνο σε σύντομο χρόνο βρέθηκε στη Νέα Υόρκη. Οι περισσότεροι επενδυτικοί τραπεζίτες ακολουθούν την αντίστροφη πορεία», δηλώνει έμπειρος τραπεζίτης που έχει συνεργαστεί μαζί της.

Στη Νέα Υόρκη τής προτάθηκε συνεργασία από τη Salomon Brothers, στην οποία και μεταπήδησε από την Deutsche Bank. Στη Salomon Brothers, η οποία περιήλθε στη Citigroup λίγο καιρό αργότερα, η κ. Σακελλαρίου ασχολήθηκε με τις εισηγήσεις αναδοχής πιστωτικών κινδύνων και με σύνθετες συναλλαγές όπως οι μοχλευμένες εξαγορές. Η κ. Σακελλαρίου αρέσκεται να προσδιορίζει το αντικείμενό της στην τραπεζική ως «how to turn around something» (πώς να αναστρέφεις κάτι, ή, απλούστερα, πώς να ξελασπώνεις μια κατάσταση).

Το φθινόπωρο του 2000 επέστρεψε στο Λονδίνο και άρχισε να εργάζεται για την Credit Suisse στο σκέλος της διαχείρισης ενεργητικού και της διαχείρισης κινδύνων. «Εζησε από κοντά το subprime mortgage crisis (την κρίση των ενυπόθηκων δανείων) και βγήκε αλώβητη σε μια περίοδο που ήταν πολύ σκληρή για το investment banking», σημειώνει το ίδιο τραπεζικό στέλεχος, προσθέτοντας πως «την Αναστασία τη λάτρεψαν στην Credit Suisse».

Η Αναστασία Σακελλαρίου το 2009 παίρνει τη μεγάλη απόφαση να επιστρέψει στην Ελλάδα για να παντρευτεί τον Επαμεινώνδα Φαρμάκη, στέλεχος του Κοινωφελούς Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος με τον οποίο το 2010 αποκτά μια κόρη.

Με τον επαναπατρισμό της αναλαμβάνει καθήκοντα συμβούλου του προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλη Σάλλα, θέση την οποία διατηρεί έως το 2010. Στη συνέχεια επί προεδρίας Κλέωνα Παπαδόπουλου αναλαμβάνει chief risk officer στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, όπου ουσιαστικά δημιουργεί από την αρχή το τμήμα διαχείρισης κινδύνων της τράπεζας το οποίο έως τότε λειτουργούσε υποτυπωδώς. Με την ιδιότητα του chief risk officer ανέλαβε το δύσκολο έργο απορρόφησης της Aspis Bank (μετέπειτα T Bank).

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook