Στα δυο αυτά κείμενα, ο Ανδρέας Παπανδρέου, περιγράφει καταστάσεις, αλλά αναφέρεται και σε πρόσωπα, που και σήμερα μοιάζουν πολύ.

Για τις καταστάσεις που περιγράφει, μια απλή ανάγνωση αρκεί, για να δείξει, πόσο η περιγραφή ταιριάζει και σήμερα .

Αλλά και η σημειολογία των προσώπων, που στην πορεία του χρόνου, άλλοι καταξιώθηκαν και άλλοι απογοήτευσαν, βρίσκει και σήμερα αντίστοιχη ομοιότητα.

Βρίσκει ομοιότητα με πρόσωπα του πρόσφατου πολιτικού παρελθόντος του ΠΑΣΟΚ.

Άλλοι απογοήτευσαν και περιπλανώνται ως πολιτικοί επαίτες στα σοκάκια άλλων πολιτικών χώρων, άλλοι έχουν απογοητεύσει με την στάση τους την κοινωνία και υπάρχουν και αυτοί, που εξακολουθούν την προσπάθεια δικαίωσης της προσφοράς του ΠΑΣΟΚ στην κοινωνία .

Έτσι είναι η πολιτική, σαν την ζωή.

Στην ζωή, έχουμε την βιολογική επιλογή, στην πολιτική υπάρχει κάτι αντίστοιχο, ας την ονομάσουμε πολιτική επιλογή.

Άλλοι φεύγουν και άλλοι μένουν.

Αυτοί που μένουν, είναι εκείνοι που ξαναρχίζουν την προσπάθεια και δεν είναι Σίσυφοι, είναι από αυτούς που θεωρούν, ότι τελικά, καμιά προσπάθεια δεν πάει χαμένη.

Παραθέτουμε εδώ τα δύο αυτά κείμενα:

Γενική Γραμματεία Τύπου και Πληροφοριών

Από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού δόθηκε στη δημοσιότητα η ακόλουθη επιστόλή του Πρωθυπουργού προς τους:

Γιώργο Γεννηματά
Μένιο Κουτσόγιωργα
Βάσω Παπανδρέου
Γιώργο Παπανδρέου
Στέφανο Τζουμάκα
Θανάση Τσούρα
Άκη Τσοχατζόπουλο

Αθήνα, 5 Φεβρουαρίου 1987

«Αγαπητοί μου σύντροφοι,

Γνωρίζετε εξίσου καλά με εμένα τις στρεβλώσεις και τα εκφυλιστικά φαινόμενα που αναπτύχθηκαν στην Οργάνωση μετά από τις 18 Οκτώβρη, 1981. Βήμα- βήμα, παλιά, καταξιωμένα στελέχη του Κινήματος – σύντροφοι που είχαν δώσει το αγωνιστικό τους «παρών» στην Αντίσταση, στην περίοδο του 114, στη μάχη κατά της εφτάχρονης δικτατορίας και στο Πολυτεχνείο, καθώς και στον σκληρό αγώνα για να μετατρέψουμε το ΠΑΣΟΚ του 13% στο ΠΑΣΟΚ του 48% – ή έφυγαν ή διαγράφηκαν ή αδρανοποιήθηκαν κατά την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ.

Βήμα – βήμα, επίσης, διαμορφώθηκε μιά νέα μορφή, ένα νέο κλίμα της Οργάνωσης και του Κινήματος γενικότερα.

Πρώτο, αναπτύχθηκαν διάφοροι «πόλοι» εξουσίας με τάσεις φυγόκεντρες, με τάσεις αυτονόμησης. Δεύτερο, η Οργάνωσηαναπτύχθηκε σε μηχανισμό διαμεσολάβησης σε παλαιά πρότυπα.

Βέβαια, Κυβέρνηση και Οργάνωση δεν είναι στεγανά. Η δυναμική της αλληλεξάρτησης πρόσδωσε και στις Κυβερνήσεις μας τα παθολογικά φαινόμενα στα οποία έχω συχνά αναφερθεί.

Το ΠΑΣΟΚ που είναι γνήσιο «Κίνημα Λαού» πρέπει να δικαιώσει την εμπιστοσύνη του Λαού όπως αυτή εκφράστηκε τόσο στις εθνικές εκλογές του 1981, όσο και σ’αυτές του 1985. Πρέπει το γρηγορότερο δυνατό να αναμορφωθεί – να εξυγιανθεί, να αποτινάξει όλα τα εκφυλιστικά φαινόμενα. Για να γίνει ξανά ο γνήσιος φορέας της μεγάλης σοσιαλιστικής Αλλαγής.

Αποφάσισα πως ήρθε η στιγμή να επιτρέψουν καταξιωμένα στελέχη του Κινήματός μας – όπως εσείς, στην Οργάνωση. Για να αποδώσετε αποτελεσματικά πρέπει, αναμφίβολα, να δεχθήτε συμμετοχή στο Εκτελεστικό Γραφείο. Για την ακρίβεια, στην επόμενη Σύνοδο της Κ.Ε. σκοπό έχω να προτείνω για εκλογή στο Ε.Γ. την εξής σύνθεση:

Ανδρέας Γ. Παπανδρέου
Γιάννης Αλευράς
Γιώργος Γεννηματάς
Στάθης Γιώτας
Μένιος Κουτσόγιωργας
Ειρήνη Λαμπράκη
Βάσω Παπανδρέου
Γιώργος Παπανδρέου
Στέφανος Τζουμάκας
Θανάσης Τσούρας
Άκης Τσοχατζόπουλος

Θα ήθελα να τονίσω, πως το Ε.Γ. με τη σημερινή του σύνθεση πρόσφερε σημαντικά στον αγώνα για την εξυγίανση τηςΟργάνωσης. Όμως – είναι και δική τους γνώμη πως επείγει να ενισχύσουμε την καθοδήγηση για την επίτευξη των στόχων μας και ιδιαίτερα την επαναεπιβεβαίωση της εμπιστοσύνης του Ελληνικού Λαού στο Κίνημα μας.

Με ευχαριστίες για την τόσο σημαντική συμβολή σας στο κυβερνητικό έργο, σας εύχομαι κάθε επιτυχία στα νέα σας καθήκοντα.

Συντροφικά,

Ανδρέας Γ. Παπανδρέου»

Δήλωση του Πρωθυπουργού κ. Α.Γ. Παπανδρέου

Οι μεταβολές στην Κυβέρνηση και το Κίνημα αποτελούν μια καινούρια Αλλαγή – μια αλλαγή μέσα στην Αλλαγή – με τον ίδιο πάντοτε στόχο: την διεύρυνση και κατοχύρωση των λαϊκών κατακτήσεων. Είναι η ανταπόκριση στα μηνύματα του Λαού και του Κινήματος για μιά καινούργια ταχύρυθμη δημιουργική πορεία.

Το ΠΑΣΟΚ και η Κυβέρνησή του έχουν την υποχρέωση όχι μόνον να εξαντλήσουν επιτυχώς την παρούσα 4ετία αλλά και να δημιουργήσουν, στα επόμενα δύο χρόνια, τις απαραίτητες προϋποθέσεις για μιά καινούργια θητεία ώστε οι λαϊκές κατακτήσεις να ολοκληρωθούν και να κατοχυρωθούν. Στην κρίσιμη αυτή πορεία, η στήριξη της κυβερνητικής πολιτικής από το Κίνημα στους μαζικούς χώρους είναι απαραίτητη.

Έτσι, με την πραγματοποιούμενη αλλαγή, το Κίνημα ενισχύεται με την επάνοδο στην ηγεσία του καταξιωμένων στελεχών, που έχουν αποδείξει την ικανότητα και αγωνιστικότητά τους. Αλλά και η Κυβέρνηση ανανεώνεται ριζικά και ενισχύεται με την κινητοποίηση μιάς σειράς δυναμικών στελεχών της κοινοβουλευτικής ομάδας που έχουν καταξιωθεί στην Κυβέρνηση και στην Βουλή.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook