Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των ναυτικών, μετά τη νέα 48ωρη απεργία, που εξήγγειλε το πρωί η εκτελεστική επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας μέχρι την Τετάρτη στις 6 το πρωί.

Την ίδια ώρα αυξάνονται οι ομάδες περιφρούρησης στα λιμάνια για το ενδεχόμενο που κάποιοι επιχειρήσουν να σπάσουν την απεργία των ναυτεργατών.

Και αυτό ενώ το λιμάνι του Ηρακλείου έχει κατακλυσθεί απο δεκάδες νταλίκες γεμάτες με κηπευτικά απο Ιεράπετρα και Μεσαρά, σε αναμονή της φόρτωσής τους σε πλοίο.

Ήδη απο χθες φορτώθηκαν κηπευτικά σε πολλές νταλίκες καθώς αναμενόταν το βράδυ ο απόπλους πλοίου, κάτι που τελικά δεν έγινε, με αποτέλεσμα τα κηπευτικά αυτά να κινδυνεύουν με ολική καταστροφή.

Το κλίμα μεταξύ των παραγωγών όσο περνούν οι ώρες οξύνεται καθώς πιστεύουν πως η απεργία των ναυτεργατών δεν \”θίγεται\” εαν επιτραπεί η δρομολόγηση ενός πλοίου μόνο για τα ευπαθή αγροτικά προιόντα.

Απο την άλλη πλευρά, οι ίδιοι θα υποστούν τεράστια οικονομική καταστροφή, αφενός γιατί αυτή την περίοδο οι Ελληνικές αγορές εφοδιάζονται με κηπευτικά – ουσιαστικά – μόνο απο την Κρήτη, ενώ υπάρχουν και κλεισμένα συμβόλαια με παραδόσεις σε χώρες της Ευρώπης.

Σε ότι αφορά στα πρώιμα κηπευτικά των Χανίων, όπως είπε στο Flashnews.gr o Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης έγιναν επαφές από την πλευρά της Αντιπεριφέριας για να αναχωρήσουν κάποια φορτηγά από τα Χανιά μέσω Ηρακλείου αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό καθώς τα πλοία στο λιμάνι του Ηρακλείου έχουν ήδη γεμίσει από τα φορτηγά της περιοχής.

Ελλείψεις σε προιόντα στην Κρήτη

Στο μεταξύ απο αύριο αναμένεται να γίνουν εμφανείς οι πρώτες ελλείψεις σε προιόντα που έρχονται στην Κρήτη απο την υπόλοιπη Ελλάδα.

Όπως και στα άλλα νησιά, οι πρώτες ελλείψεις θα αφορούν σε φρέσκα προιόντα – όπως το γάλα – ενώ σύντομα θα επεκταθούν και σε άλλα είδη. Ειδικά εαν η απεργία συνεχιστεί και μετά την Τετάρτη, τότε θα υπάρξει πρόβλημα και στην τροφοδοσία όλων των καταστημάτων και επιχειρήσεων.

Έκκληση Υπουργού Ναυτιλίας

Ο υπουργός Ναυτιλίας Κωστής Μουσουρούλης κάλεσε σε νέα συνάντηση τα μέλη της ΠΝΟ και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας.

«Σε διάλογο με τον υπουργό θα προσέλθουμε μόνο αν υπάρξει κάποια θετική απάντηση στα αιτήματά μας», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας Γιάννης Χαλάς.

Ο κ. Μουσουρούλης σε δηλώσεις του το μεσημέρι, τόνισε ότι το υπουργείο κάνει «ότι είναι δυνατόν για να αποκατασταθεί η συγκοινωνία των νησιών» και πρόσθεσε ότι «όλοι γνωρίζουν τα προβλήματα του κλάδου, της ύφεσης και των δυσκολιών».

Ο υπουργός ανέφερε επίσης ότι το τελευταίο διάστημα είχε αλλεπάλληλες επαφές και συναντήσεις και με τις δύο πλευρές με τις οποίες βρίσκεται σε συνεχή διάλογο.

«Εάν η κάθε πλευρά δεν οχυρώνεται πίσω από τη δική της ρητορική είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε λύση» δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας ενώ σε ερώτηση αν τίθεται θέμα πολιτικής επιστράτευσης είπε ότι «όσο διαρκή αυτός ο εποικοδομητικός διάλογος δεν τίθεται τέτοιο θέμα», ωστόσο είπε « δεν μπορούμε να κλείνουμε τα αυτιά μας στις φωνές αγωνίας των νησιωτών».

Το μεσημέρι οι ναυτεργάτες πραγματοποίησαν νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο λιμάνι του Πειραιά στον Άγ. Διονύσιο.

(Με πληροφορίες απο zougla.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook