Υπό το βάρος του σκανδάλου με τις παράνομες κρυφές δωρεές προς το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (PP) που ήλθε στο φως της δημοσιότητας μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας El Pais, ο ηγέτης της σοσιαλιστικής αντιπολίτευσης Αλφρέδο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα ζητά την παραίτηση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να ηγείται της χώρας» εν μέσω της βαθιάς οικονομικής κρίσης.

Μιλώντας την Κυριακή στους δημοσιογράφους ο αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος δήλωσε ότι ο Μαριάνο Ραχόι «πρέπει να παραχωρήσει τη θέση του σε έναν άλλο ηγέτη», καθώς η παρουσία του δεν συμβάλει στην επίλυση της πολιτικής κρίσης.

Διαδηλώσεις κατά του Μαριάνο Ραχόι πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο σε πολλές πόλεις της Ισπανίας. Πολίτες βγήκαν στους δρόμους της Βαρκελώνης, της Σεβίλλης και της Μαδρίτης, όπου και σημειώθηκαν συγκρούσεις με την αστυνομία.

Διαδικτυακή αίτηση που καλεί στην παραίτηση του συντηρητικού πρωθυπουργού έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής 740.000 υπογραφές.

Η εφημερίδα El Pais, παραδοσιακά προσκείμενη στους Σοσιαλιστές, δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα στοιχεία και φωτογραφίες των χειρόγραφων, όπως υποστηρίζει, «κρυφών βιβλίων» του Λαϊκού Κόμματος τα έτη μεταξύ 1990 και 2009.

Στα βιβλία καταγράφονται, όπως καταγγέλλεται, παράνομες δωρεές από επιχειρήσεις προς υψηλόβαθμα στελέχη του PP, περιλαμβανομένου του ίδιου του Μαριάνο Ραχόι.

Τα «κρυφά βιβλία» είχε στην κατοχή τους οι πρώην ταμίες του κόμματος Λουίς Μπάρθενας -σε βάρος του οποίου ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη δικαστική έρευνα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος- και Αλβάρο Λαπουέρτα.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το Σάββατο ο Ραχόι αρνήθηκε τις κατηγορίες περί παράνομης χρηματοδότησης του Λαϊκού Κόμματος, λέγοντας ότι θα δημοσιεύσει τα πλήρη στοιχεία των εισοδημάτων και των περιουσιακών στοιχείων του ιδίου στο δικτυακό τόπο του κυβερνώντος κόμματος.

«Αν κάποιοι φαντάζονταν ότι παρενοχλώντας με θα φοβόμουν ή θα εγκατέλειπα το έργο που μου ανέθεσαν οι Ισπανοί, τους λέω ότι έκαναν λάθος» τόνισε ο ισπανός πρωθυπουργός διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί από τα καθήκοντά του.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook