Ο δράστης της επίθεσης αυτοκτονίας στην αμερικανική πρεσβεία της Άγκυρας την Παρασκευή είχε ζήσει για ένα διάστημα στη Γερμανία όπου οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας τον είχαν χαρακτηρίσει εξτρεμιστή, αναφέρει στο φύλλο της Δευτέρας η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung.

Επικαλούμενη «ειδικούς στον τομέα της ασφάλειας», η εφημερίδα γράφει ότι ο βομβιστής, που κατά τις τουρκικές Αρχές ονομαζόταν Ετζεβίτ Σανλί, είχε πάει στη Γερμανία το 2001 αφού αποφυλακίστηκε από τις τουρκικές φυλακές και είχε ζητήσει πολιτικό άσυλο.

Η αποφυλάκιση του έγινε γιατί του διαγνώστηκε πρόβλημα στην εγκεφαλική λειτουργία λόγω της απεργίας πείνας που είχε κάνει.

Πάντως, το αίτημά του απορρίφθηκε από τη Γερμανία επειδή θεωρήθηκε ότι δεν διωκόταν για πολιτικούς λόγους.

Ακόμη, όπως ήταν γνωστό ότι διατηρούσε δεσμούς με το Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο (DHKP-C) που έχει κατηγορηθεί για πολλές τρομοκρατικές ενέργειες στην Τουρκία από τη δεκαετία του 1970. Για το λόγο αυτό το Βερολίνο του ζήτησε να εγκαταλείψει τη Γερμανία.

Στη συνέχεια τα ίχνη του Σανλί χάθηκαν και οι υπηρεσίες ασφαλείας δεν τον αναζήτησαν, θεωρώντας ότι δεν συνιστά απειλή. «Στη Γερμανία θεωρούνται απειλή οι εξτρεμιστές που κρίνονται ικανοί να διαπράξουν ή να οργανώσουν επιθέσεις», σημειώνει η εφημερίδα.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook