Την πρώτη του «παρατεταμένη» δημόσια εμφάνιση από το 2010 έκανε ο Φιντέλ Κάστρο στις κουβανικές γενικές εκλογές την Κυριακή, που πήγε (για πρώτη φορά εδώ και τρεις εκλογές) ο ίδιος στο εκλογικό τμήμα για να ψηφίσει και συνομίλησε για περίπου μία ώρα με ψηφοφόρους και δημοσιογράφους.

«Ο λαός της Κούβας είναι πραγματικά επαναστάτης, δεν χρειάζουμε να το αποδείξουμε γιατί θα το αποδείξει η ιστορία» είπε ο πρώην Κουβανός ηγέτης με σχετικά χαμηλή φωνή, εξαίροντας παράλληλα τα υψηλά ποσοστά συμμετοχής στις εκλογές.

Στις προηγούμενες τρεις εκλογές, ο Κάστρο είχε ψηφίσει από το σπίτι του. Από την ασθένειά του το 2006, την οποία ακολούθησε η παραχώρηση της εξουσίας στον αδελφό του, Ραούλ, ο Φιντέλ Κάστρο έχει περιορίσει στο ελάχιστο τις -σύντομες- δημόσιες εμφανίσεις του.

Περίπου 8,5 εκατομμύρια Κουβανοί κλήθηκαν να ψηφίσουν στα 29.957 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα, τα οποία είχαν ανοίξει το πρωί της Κυριακής.

Η νέα Εθνοσυνέλευση που θα συγκληθεί θα εκλέξει το Συμβούλιο της Επικρατείας, το ανώτατο εκτελεστικό όργανο, του οποίου τα τριάντα μέλη εκλέγουν τον πρόεδρο. Η εκλογή του προέδρου θα γίνει στις 24 Φεβρουαρίου και δεν αναμένεται καμία έκπληξη, καθώς απλώς θα επιβεβαιωθεί η δεύτερη θητεία του Ραούλ Κάστρο.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook