Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η επικείμενη επαναλειτουργία του Πυρηνελαιουργείου στην περιοχή Γαζέπη Μύλος του δήμου Μινώα Πεδιάδας τόσο από τους δημότες όσο και από τους τοπικούς φορείς.

Η επιτροπή αγώνα κατά της επαναλειτουργίας του πυρηνελαιουργείου με ανακοίνωσή της τονίζει πως δεν θα επιτρέψει την υποβάθμιση της περιοχής.

Η ανακοίνωση αναλυτικά:

"Με βάση τις τελευταίες εξελίξεις για την επαναλειτουργία του Πυρηνελαιουργείου στην περιοχή ΓΑΖΕΠΗ ΜΥΛΟΣ, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1-2-2013, των κατοίκων και φορέων της περιοχής στην ΑΥΛΗ, μετά από πρόσκληση της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ κατά της επαναλειτουργίας του εργοστασίου.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ αποτελείται από εκπροσώπους Τοπικών Συμβουλίων, Πολιτιστικών συλλόγων, Συν/μων, Αγροτικών συλλόγων, φορέων, επιστημόνων, και ιδιωτών.

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε ο Δήμαρχος ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΑΣ κ. Ζαχαρίας Καλογεράκης, ο οποίος ανέπτυξε τις θέσεις του Δήμου και παρουσίασε διαχρονικά μέχρι σήμερα, τις δράσεις και τις ενέργειες που έχει αναπτύξει ο Δήμος, επαναλαμβάνοντας για άλλη μια φορά την αντίθεση του Δήμου στην επαναλειτουργία του Πυρηνελαιουργείου στην συγκεκριμένη περιοχή.

Επίσης στην συγκέντρωση ήταν παρούσα αντιπροσωπεία της ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ,ΚΑΣΤΕΛΛΙΟΥ ΚΑΙ ΒΙΑΝΝΟΥ, η οποία δήλωσε την αμέριστη συμπαράσταση και συμμετοχή της , στην προσπάθεια του Δήμου και της Τοπικής κοινωνίας.

Κοινή πεποίθηση των παρευρισκομένων ήταν ότι, επίκειται η ικανοποίηση του αιτήματος του ιδιοκτήτη για την άδεια λειτουργίας του Πυρηνελαιουργείου, παρά τις αντιδράσεις όλων των φορέων της τοπικής κοινωνίας, παρά την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και την προσφυγή του Δήμου στο Συμβούλιο της Επικρατείας, παρά την πληθώρα των αρνητικών γνωμοδοτήσεων, επιστημονικά τεκμηριωμένων, από διάφορες αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, επιστημονικούς φορείς, δικαστήρια κλπ.

Αγνοώντας το βεβαρημένο ιστορικό από την παλαιότερη λειτουργία του εργοστασίου (ατύχημα με θύματα εργαζόμενους, ρύπανση του περιβάλλοντος, σωρεία παρανομιών κλπ), η όλη διαδικασία για την αδειοδότηση προχωράει κανονικά, στηριζόμενη σε πιστοποιήσεις και εγκρίσεις που δόθηκαν από ιδιώτες εμπειρογνώμονες και υπηρεσίες χωρίς καν αυτοψίες.

Ως τοπική κοινωνία επαναλαμβάνουμε και σήμερα έντονα και κατηγορηματικά ότι είμαστε κατά της λειτουργίας του Πυρηνελαιουργείου και υπέρ της αειφόρου ανάπτυξης της περιοχής μας, με έμφαση στον Πρωτογενή τομέα, στον Τουρισμό και στον Πολιτισμό. Είμαστε οι πλέον αρμόδιοι, που οραματίζομαστε και ενδιαφερόμαστε γνήσια για μια αειφόρο και ορθολογική ανάπτυξη της περιοχή μας.

 Δεν βάζουμε τα συμφέροντα ενός ιδιώτη πάνω από τα πραγματικά συμφέροντα της ευρύτερης περιοχής.

Οι θέσεις μας είναι γνωστές, σταθερές και επιστημονικά τεκμηριωμένες.

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ για άλλη μια φορά ότι αυτή η περιοχή «δεν σηκώνει» τη λειτουργία του Πυρηνελαιουργείου, αυτή η περιοχή έχει άλλη αποστολή και διαφορετικό προορισμό, ας το καταλάβουν όλοι ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ.

Την ύστατη στιγμή ζητάμε από τους αρμόδιους φορείς να αναλογιστούν τις ευθύνες τους, να μην μας αγνοήσουν για άλλη μια φορά και να
μην προχωρήσουν στην έκδοση της άδειας λειτουργίας του Πυρηνελαιουργείου.

Επαναλαμβάνουμε την θέση μας:

δεν θα επιτρέψουμε την λειτουργία του

δεν θα επιτρέψουμε να υποβαθμιστεί η περιοχή μας

Είμαστε αποφασισμένοι να εμποδίσουμε δυναμικά την όποια προσπάθεια υπονομεύει την αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής μας και υποβαθμίζει τη ζωή μας.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ"