Το μικρότερο μη επανδρωμένο αεροσκάφος στον κόσμο – ένα τηλεκατευθυνόμενο ελικόπτερο το μέγεθος του οποίου είναι περίπου 20 εκατοστά – χρησιμοποιείται από τα βρετανικά στρατεύματα κατά των Ταλιμπάν.

Η «Μαύρη Σφήκα» όπως χαρακτηριστικά αποκαλείται το υπερσύγχρονο νανο-ελικόπτερο, αποστέλλει μέσω κάμερας εικόνες στον χειριστή του υποδεικνύοντας τη θέση των εχθρών ή σημεία όπου έχουν τοποθετηθεί παγίδες ενώ παρέχει χρήσιμες πληροφορίες και για την ύπαρξη αμάχων σε σημεία ή κτίρια τα οποία πρόκειται να βομβαρδιστούν. 


Αυτή τη στιγμή, τα βρετανικά στρατεύματα έχουν στη διάθεσή τους 64 «Μαύρες Σφήκες». Το μήκος μιας «Μαύρης Σφήκας» ξεπερνά τα 20 εκατοστά, το βάρος της είναι μόλις 14 γραμμάρια και μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα 35 χιλιομέτρων την ώρα.

Οι «Μαύρες Σφήκες» αποτελούν τμήμα ενός ευρύτερου προγράμματος κατασκευής διαφορετικών τύπων μη επανδρωμένων αεροσκαφών τα οποία πρόκειται να αλλάξουν δραστικά τον τρόπο διεξαγωγής των πολέμων, μειώνοντας σημαντικά τις απώλειες, στην προκειμένη περίπτωση, τόσο των Βρετανών στρατιωτών όσο και των αμάχων Αφγανών. Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας αγόρασε τις 64 «Μαύρες Σφήκες» πριν από δύο χρόνια από νορβηγική εταιρεία έναντι 2,8 εκατ. ευρώ και για την αναβάθμισή τους δαπανήθηκαν σχεδόν 23 εκατ. ευρώ.


real.gr