Χαλάρωση των πιέσεων στη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών διαπιστώνει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s σε έκθεση που έδωσε σήμερα Δευτέρα στη δημοσιότητα και στην οποία εστιάζει στην επιστροφή των καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα αλλά και στην αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρο για τις πράξεις χρηματοδότησης της ΕΚΤ.

 Η έκθεση (Greek Banks' Funding Pressures Ease with More Deposits and Greek Bonds as Collateral) που υπογράφεται από τον αναλυτής του οίκου κ. Νώντα Νικολαΐδη υπογραμμίζει πως έχουν επιστρέψει περίπου 15 δισ. ευρώ καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα από τον Ιούνιο του 2012, ενώ οι καταθέσεις του εγχώριου ιδιωτικού τομέα αυξήθηκαν κατά 3,5% στα 161,4 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο, έναντι 155,9 δισ. ευρώ το Νοέμβριο. Σημειώνεται δε πως αν η εμπιστοσύνη των καταθετών ενισχυθεί οι ελληνικές τράπεζες θα καταφέρουν να μειώσουν την εξάρτησή τους στις χρηματοδοτήσεις της κεντρικής τράπεζας.

«Η αύξηση των καταθέσεων, σε συνδυασμό με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τον περασμένο Δεκέμβριο, να δέχεται τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ως ενέχυρο για τις πράξεις χρηματοδότησης, αποτελούν θετικό πιστωτικό γεγονός και μετριάζουν τις πιέσεις τόσο σε επίπεδο χρηματοδότησης όσο και σε επίπεδο ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες», αναφέρεται στην έκθεση.

Πάντως ο αναλυτής της Moody’s ξεκαθαρίζει πως οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίζουν να βρίσκονται αντιμέτωπες με σημαντικές δομικές προκλήσεις κατά τη διαδικασία ανάκτησης της κεφαλαιακής τους βάσης και φερεγγυότητας, σε μία οικονομία που θα παραμείνει σε ύφεση μέσα στο 2013. Εστιάζει δε στις πιέσεις σε επίπεδο ποιότητας παγίων, λόγω της αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Τέλος, ο κ. Νικολαΐδης αναφέρει πως η ανάκαμψη των καταθέσεων ενδέχεται να παραμείνει εύθραυστη λόγω των οικονομικών και πολιτικών κινδύνων, οι οποίοι δεν έχουν υποχωρήσει εντελώς και θα μπορούσαν να αντιστρέψουν τον θετικό αντίκτυπο από τις πρόσφατες εξελίξεις.

in.gr