Νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα προβλέπεται πλοίο επιφυλακής το οποίο σε τακτά χρονικά διαστήματα θα μεταφέρει τα ευπαθή προϊόντα στις αγορές, ζητά ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Σήφης Αναστασάκης από τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Κωστή Μουσουρούλη, ενημερώνοντας παράλληλα για τον πρόταση τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη και τους βουλευτές του Λασιθίου.

Ο κ. Αναστασάκης ζητά να ισχύει η πρόβλεψη της επιφυλακής όπως προβλέπεται σε άλλες περιπτώσεις που υπάρχουν απεργίες και κινητοποιήσεις.

«Την απόφαση αυτή αιτιολογεί το τεράστιο οικονομικό κόστος που προκύπτει για χιλιάδες οικογένειες που εργάζονται σκληρά στον αγροτικό χώρο. Η απώλεια του εισοδήματος τους στην περίοδο κρίσης που βιώνουμε, οδηγεί όχι μόνο σε οικονομική αλλά και σε κοινωνική καταστροφή και πλήττεται το δημόσιο και εθνικό συμφέρον εξαιτίας των τεράστιων ζημιών που καταγράφονται σε βάθος χρόνου.

Υπενθυμίζω μόνο πως στο παρελθόν μετά από αντίστοιχα φαινόμενα όσα προϊόντα δεν καταστράφηκαν πλήρως, πωλήθηκαν σε τιμές που δεν κάλυπταν ούτε το 30% του κόστους παραγωγής, ακυρώθηκαν συμφωνίες με ρήτρες σε βάρος του συνόλου των εμπλεκομένων στην παραγωγή και διάθεση των προϊόντων και χάθηκαν αγορές της Ευρώπης οριστικά, εξαιτίας αθέτησης συμφωνιών.

Η αιμορραγία αυτή πρέπει να σταματήσει. Οι απώλειες του παρελθόντος εκτιμούνται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και είναι ξεκάθαρο πως – ειδικά στις μέρες μας – δεν μπορεί να συνεχιστούν», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος.

Επίσης ο κ. Αναστασάκης σε δηλώσεις του εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον απόπλου του πλοίου και τη μεταφορά των ευπαθών προϊόντων στην Αθήνα, μετά τις συντονισμένες προσπάθειες που έγιναν με συνεργασία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, της Αιρετής Περιφέρειας, των Εμπλεκόμενων Δημοτικών Αρχών και των Αγροτών την Κυριακή στο Ηράκλειο. (φωτο).