Πληροφορίες από το υπουργείο Περιβάλλοντος, αναφέρουν ότι τις πρωινές ώρες έως και το μεσημέρι οι δείκτες των αιωρούμενων σωματιδίων προσέγγισαν τα επίπεδα των 170 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο, που ήταν από τις υψηλότερες μετρήσεις του Δεκεμβρίου στην Αττική, ως αποτέλεσμα όμως του νέφους της αιθαλομίχλης.

Η ίδια εικόνα αναμένεται και αύριο, γι’ αυτό και στο υπουργείο έχει σημάνει συναγερμός και συνιστούν να υπάρξει περιορισμός των ανθρωπογενών πηγών ρύπανσης (καύση βιομάζας) σε τζάκια ή λέβητες θέρμανσης.

Σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΚΑ σημειώνει ότι οι υψηλές συγκεντρώσεις καταγράφηκαν σε όλες τις θέσεις μέτρησης του δικτύου σταθμών της περιοχής Αθηνών, ενώ οι τιμές των αέριων ρύπων διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα.

Όπως σημειώνουν, σύμφωνα με το μοντέλο πρόγνωσης μεταφοράς σκόνης του Πανεπιστημίου Αθηνών και τα στοιχεία της ΕΜΥ, η συμμετοχή σωματιδίων φυσικής προέλευσης στις διαμορφούμενες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων είναι ιδιαίτερα σημαντική και είναι αποτέλεσμα της μεταφοράς σκόνης από τη Βόρεια Αφρική (έρημος Σαχάρα).

Το φαινόμενο αυτό χαρακτηρίζεται αρκετά σύνηθες γι’ αυτήν την εποχή, λόγω μετεωρολογικών συνθηκών που ευνοούν τη μεταφορά αυτή (ισχυροί άνεμοι του νοτίου τομέα).

Στο παρελθόν άλλωστε η χώρα μας χρησιμοποίησε ως επιχείρημα στην ΕΕ την μεταφορά σκόνης από τη Σαχάρα, προκειμένου να αποφύγει πρόστιμα και να δικαιολογήσει τις συνεχείς υπερβάσεις στα όρια και την συχνότητα των αυξημένων δεικτών.

Επικίνδυνη η ατμόσφαιρα για άτομα με αναπνευστικά προβλήματα

Λαμβάνοντας υπόψη τις υψηλές τιμές μετρήσεων αιωρουμένων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, όπως ανακοινώνονται από το ΥΠΕΚΑ, καθώς και τις ευνοϊκές μετεωρολογικές συνθήκες για συσσώρευση σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, από το Υπ. Υγείας εκδίδεται η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις και γενικότερα άτομα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνιστάται να αποφεύγουν τις μετακινήσεις στο εξωτερικό περιβάλλον, να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους ελεύθερους από πηγές σωματιδίων. Επίσης, συνιστάται στα παραπάνω άτομα καθώς και στα παιδιά να αποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook