Δυόμισι ώρες διήρκεσε, το απόγευμα της Δευτέρας, η κρίσιμη συνάντηση του υπουργού Ναυτιλίας Κώστα Μουσουρούλη με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των ναυτεργατών.

Οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας συνεδριάζουν το πρωί της Τρίτης για να αποφασίσουν για την απεργία τους, η οποία λήγει τα ξημερώματα της Τετάρτης, εάν δεν υπάρξει παράταση των κινητοποιήσεων.

Ο υπουργός δεσμεύτηκε προς την ΠΝΟ για την καταβολή των δεδουλευμένων σε δύο δόσεις, καθώς και για την ανεξαρτησία του Οίκου Ναύτου -τον φορέα υγειονομικής περίθαλψης των ναυτικών- αλλά και την αυτοτέλεια του γραφείου ευρέσεως εργασίας.

Εντούτοις, οι ναυτεργάτες δεν έφυγαν απολύτως ικανοποιημένοι, καθώς εστιάζουν στα θέματα των συμβάσεων των κατώτερων πληρωμάτων της ποντοπόρου ναυτιλίας, τις οργανικές θέσεις τους χειμερινούς μήνες και τη δεκάμηνη υποχρεωτική δρομολόγηση των πλοίων.

«Η κυβέρνηση κάνει και θα συνεχίσει να κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για τους ναυτικούς και τις οικογένειές τους» δήλωσε ο κ. Μουσουρούλης μετά τη σύσκεψη, ξεκαθαρίζοντας ότι περιμένει από την ΠΝΟ να ανακοινώσει την Τρίτη λήξη της απεργίας.

«Ενημερωθήκαμε ότι οι οφειλές των ακτοπλοϊκών εταιρειών στους εργαζόμενους θα εξοφληθούν σε δύο δόσεις.

»Ενημέρωσα την ΠΝΟ ότι ο Οίκος Ναύτου θα συνεχίσει, με νομοθετική ρύθμιση, να παρέχει υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στο κεντρικό του κατάστημα και στα παραρτήματα.

»Ενημέρωσα επίσης ότι το Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας θα παραμείνει αυτοτελές και θα ενισχυθεί, προκειμένου να μπορεί να υλοποιεί προγράμματα στήριξης και ανακούφισης των ναυτικών μας.

»Περιμένω αύριο απόφαση της ΠΝΟ για λήξη της απεργίας» δήλωσε ο κ. Μουσουρούλης.

Ερωτηθείς τι θα συμβεί εάν οι ναυτεργάτες αποφασίσουν συνέχιση των κινητοποιήσεων, ο υπουργός ναυτιλίας δήλωσε: «Σε μία τέτοια περίπτωση η κυβέρνηση θα πάρει τις αποφάσεις της».

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας Γιάννης Χαλάς είπε ότι αναμένει εγγράφως τις θέσεις του υπουργού. Για τις περαιτέρω αποφάσεις στο θέμα των κινητοποιήσεων παρέπεμψε στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ την Τρίτη.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook