Η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία πρόκειται να παρουσιάσουν πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μέσα στο 2013 ενώ συνεχίζουν τις μεταρρυθμίσεις στις οικονομίες τους, προβλέπει η Standard and Poor’s που προσθέτει ότι η Ελλάδα θα είναι εξαίρεση.

Η έκθεση του οίκου αξιολόγησης για τις τέσσερις χώρες της ευρωζώνης αναφέρει ότι στις τρεις πρώτες οι εξαγωγές έχουν αυξηθεί από 4% ως 13,6% στην περίπτωση της Ιρλανδίας.

Οι περιφερειακές οικονομίες της Ευρώπης, με την εξαίρεση της Ελλάδας, προσαρμόζονται με μεγάλη ταχύτητα και, ακόμη περισσότερο, οι εξαγωγές οδηγούν αυτή τη προσαρμογή ενώ το κόστος εργασίας πέφτει σε περισσότερο ανταγωνιστικά επίπεδα, σημειώνει ο αναλυτής του οίκου.

«Αυτό δεν επισημαίνεται για να υποτιμηθούν οι δυσκολίες που είναι στη μελλοντική πορεία. Θεωρούμε την υψηλή ανεργία απειλή για τη συνοχή στην Ευρώπη», συνεχίζει.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο οίκος τονίζει ότι το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών επίσης μειώθηκε αλλά η βελτίωση προκλήθηκε από τη μείωση της ζήτησης και των εισαγωγών. Από το 2008 η μείωση των εισαγωγών στην Ελλάδα είναι 6,4% και των εξαγωγών 1,3%.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook