Συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο θα έχουν την Τρίτη το μεσημέρι οι πρυτάνεις των ΑΕΙ οι οποίοι συμμετείχαν τη Δευτέρα σε συνεδρίαση του διευρυμένου συντονιστικού τους οργάνου. Οι πρυτάνεις αποφάσισαν να συγκαλέσουν στις 16 Φεβρουαρίου έκτακτη Σύνοδο προκειμένου να συζητήσουν τα θεσμικά προβλήματα που εντόπισαν στο σχέδιο «Αθηνά» αφού έχουν θέσει τα ερωτήματά τους προς τον υπουργό Παιδείας.

Στη συνεδρίαση της Δευτέρας πάντως η συζήτηση έγινε σε έντονο κλίμα και κράτησε πέντε ώρες, με συγκεκριμένους πρυτάνεις να βγαίνουν «εκτός εαυτού» και να ζητούν άμεσα απαντήσεις.

Από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας δήλωσε ανοικτός σε διορθώσεις στο σχέδιο «Αθηνά» σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Ant1 όπου τόνισε: «Θα ακούσουμε όλους τους φορείς και όπου διαπιστωθεί αστοχία στο σχέδιο \”Αθηνά\” θα τη διορθώσουμε».

Πολλά ιδρύματα εναντίον της «Αθηνάς»

Την ίδια στιγμή σκληρές ανακοινώσεις ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά» εξέδωσαν πολλά Ιδρύματα.

«Η πανεπιστημιακή κοινότητα του ΟΠΑ πληροφορήθηκε με έκπληξη και απορία την τύχη που επιφυλάσσει στο Πανεπιστήμιό μας το σχέδιο \”Αθηνά\”. Η καινοφανής έννοια του \”ομοσπονδιακού πανεπιστημίου\” προέκυψε αιφνίδια, χωρίς ποτέ να έχει καν θιγεί ως ενδεχόμενο – πολύ περισσότερο να έχει συζητηθεί – από την ηγεσία τού υπουργείου Παιδείας» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών το οποίο ενσωματώνεται στο νέο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο «Αδαμάντιος Κοραής» (μαζί με τα Πανεπιστήμια Γεωπονικό, Πάντειο, Πειραιώς και Χαροκόπειο).

«Το ανακοινωθέν σχέδιο του \”ομοσπονδιακού πανεπιστημίου\” χαρακτηρίζεται από προχειρότητα στη σύλληψή του, από ασάφεια στη στόχευσή του και από έλλειψη στοιχειωδών επεξεργασιών σε βασικά σημεία που αφορούν στην υλοποίησή του. Οι διεθνείς αναφορές και παραλληλισμοί τους οποίους επιχειρεί και επικαλείται είναι απλά ανιστόρητοι. Μάλιστα, ενώ σήμερα εγκαταλείπεται εκεί όπου για ιστορικούς λόγους υπήρξε, την ίδια στιγμή στην Ελλάδα εισάγεται ως καινοτομία.

»Καλούμε την κοινότητά μας να είναι σε ετοιμότητα. Οι στιγμές είναι κρίσιμες. Στα πλαίσια του Συντονιστικού της Συνόδου των Πρυτάνεων θα επιχειρήσουμε τις επόμενες μέρες να λάβουμε τις διευκρινίσεις που είναι απαραίτητες ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Στη συνέχεια, θα προβούμε σε διαβούλευση τόσο σε επίπεδο οργάνων διοίκησης του πανεπιστημίου μας όσο και σε ένα ευρύτερο επίπεδο που θα συμπεριλαμβάνει όλα τα μέλη ΔΕΠ, με σκοπό να οργανώσουμε τη θέση μας και τη συλλογική μας στάση και δράση επί του σχεδίου αυτού με τον αποτελεσματικότερο δυνατό τρόπο» αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

«Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να είναι σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε την αυτόνομη πορεία του ΟΠΑ ως ενός διεθνώς αναγνωρισμένου κέντρου ακαδημαϊκής αριστείας στις επιστήμες που θεραπεύει. Και ότι η προάσπιση του καλού ονόματος και του επιστημονικού κεφαλαίου που το Πανεπιστήμιό μας έχει δημιουργήσει με μεγάλες προσπάθειες των μελών του εδώ και ένα περίπου αιώνα, καθώς και η διασφάλιση όρων ανάπτυξης και προόδου του, συνιστούσαν και συνιστούν για όλους μας στο ΟΠΑ μείζονα, ύψιστης σημασίας ζητήματα, μάλιστα σήμερα περισσότερο από ποτέ» καταλήγει το ίδιο κείμενο.

Σκληρή ανακοίνωση από το ΔΣ του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

Στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος του νεοεκλεγέντος Συμβουλίου Διοίκησης του ΤΕΙ της πόλης κ. Λεωνίδα Παπαδόπουλος σε δήλωσή του καλεί τους πολίτες της και τις αρχές της πόλης να αντιδράσουν «άμεσα σ\’ αυτήν την αντιακαδημαϊκή και αντικοινωνική λαίλαπα, που εν μέσω κρίσης επιχειρεί να διασπάσει τον ακαδημαϊκό και κοινωνικοοικονομικό ιστό της πόλης».

«Ζητούμε από το υπουργείο να επανεξετάσει το θέμα για μια δίκαιη και ορθολογική λύση που να εξασφαλίζει την αυτοτέλεια και ιστορική συνέχεια του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον κ. Παπαδόπουλο.

«Ο πρόεδρος και τα μέλη του νέου Συμβουλίου Διοίκησης του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης εκφράζουν την αντίθεσή τους στην επιχειρούμενη, μέσω του σχεδίου \”Αθηνά\”, διάλυση του Ιδρύματος. Δώδεκα τμήματα του ΑΤΕΙΘ πλήττονται, από αυτά καταργούνται δύο τμήματα, μεταφέρονται στο ΤΕΙ Σερρών οκτώ τμήματα και στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας (Φλώρινα) δύο τμήματα. Η τακτική αυτή είναι πέραν κάθε λογικής και προτείνεται χωρίς να ληφθούν υπόψη, ακαδημαϊκά, κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια. Όλη η διαδικασία έγινε με μεθόδους που στοχεύουν ξεκάθαρα στη εξαφάνιση ενός Ιδρύματος, με ιστορία 40 ετών. Η εφαρμογή της απόφασης αυτής θα οδηγήσει σε οικονομική εξαθλίωση περισσότερους από 12.000 φοιτητές και τις οικογένειές τους, απαξιώνοντας το επίπεδο σπουδών, πτυχίων και επαγγελματικών δικαιωμάτων» αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Αντιδρούν Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας και τμήματα των ΤΕΙ

Σε μια άλλη ανακοίνωση, η Διοικούσα Επιτροπή του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος αναφέρει ότι το σχέδιο «Αθηνά» «επιφέρει σημαντική αλλαγή στο διοικητικό πλαίσιο του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας, καθώς προτείνει τη συγχώνευσή του με το Πανεπιστήμιο Πατρών σε ένα ενιαίο ίδρυμα, ονομαζόμενο Πανεπιστήμιο Πάτρας-Δυτικής Ελλάδας».

«Η πρόταση του υπουργείου για παραμονή και λειτουργία των υπαρχόντων Τμημάτων στο Αγρίνιο αναδεικνύει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την αναγκαιότητα διατήρησης της ακαδημαϊκής δραστηριότητας στην περιοχή, καθώς και τη σημασία της αυξανόμενης σύνδεσης του Πανεπιστημίου με τη τοπική κοινωνία και την περιφερειακή και εθνική οικονομία. Όμως αυτό δεν είναι αρκετό. Η ιστορία του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας και η σημαντική πρόοδος του Ιδρύματος τα τελευταία έτη αποδεικνύει ότι η αυτονομία του αποτελεί βασικό στοιχείο της ανάπτυξης της ακαδημαϊκής δραστηριότητας στο Αγρίνιο και εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις για την περαιτέρω γόνιμη και δημιουργική ανάπτυξή του» αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Η διοίκηση του Ιδρύματος καλεί τους φορείς και τους εκπροσώπους του νομού και της περιφέρειας «να συνδράμουν την προσπάθεια για την υιοθέτηση του σχεδίου που έχει εκπονηθεί και υποβληθεί ήδη στο υπουργείο Παιδείας από τις αρχές Δεκεμβρίου 2012».

Την έντονη διαμαρτυρία τους για το κλείσιμο ενός του Τμήματος Τεχνολογίας, Πληροφορικής και Επικοινωνιών του ΤΕΙ Λάρισας μετέφεραν χθες στην αντιπεριφερειάρχη Λάρισας κυρία Ρένα Καραλαριώτου ο πρόεδρος του τμήματος Πληροφορικής του ΤΕΙ Λάρισας κ. Χρυσάφης Χαρτώνας και οι καθηγητές κκ. Ηλίας Σάββας και Γεώργιος Κακαρώντζας.

Σύμφωνα με το σχέδιο «Αθηνά», το τμήμα απορροφάται από το Τμήμα Πληροφορικής και Τεχνολογίας Υπολογιστών του ΤΕΙ Λαμίας που μετονομάζεται σε Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής, με έδρα τη Λαμία.

Ψήφισμα εξέδωσε και ο Σύλλογος Διοικητικού και Βοηθητικού Προσωπικού του ΤΕΙ Χαλκίδας που αναφέρει ότι το Ίδρυμα διαθέτει τεράστιες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις 24.430 τ.μ. οι οποίες και θα πρέπει τώρα να εγκαταλειφθούν.

tovima.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook