Ο οίκος αξιολόγησης Standard&Poor’s ανέφερε ότι περιμένει κατάθεση αγωγής από την αμερικανική κυβέρνηση εναντίον του για τις πολύ υψηλές, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, αξιολογήσεις που έδινε στα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια τα οποία αργότερα κατέρρευσαν και οδήγησαν στην μεγάλη οικονομική κρίση του 2008.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ενημέρωσε τον οίκο ότι η αγωγή θα αφορά δάνεια που εκδόθηκαν το 2007. Θα είναι η πρώτη φορά που η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προχωρά δικαστικά κατά οίκου αξιολόγησης για αυτό το ζήτημα.

Από την πλευρά της η Standard & Poor’s αρνείται ότι έχει διαπράξει κάτι παράνομο και προσθέτει ότι η αγωγή δεν έχει νομική βάση.

Υπενθυμίζει δε ότι αξιωματούχοι του δημόσιου τομέα έλεγαν το 2007 ότι τα προβλήματα στην αγορά των ενυπόθηκων (subprime) ήταν περιορισμένα.

Η S&P όπως επίσης και άλλοι δύο μεγάλοι οίκοι, η Moody's και η Fitch, έχουν κατηγορηθεί ότι συνέβαλαν στην οικονομική κρίση δίνοντας κορυφαίες αξιολογήσεις (ΑΑΑ) σε προβληματικά δάνεια. Το σπάσιμο της φούσκας των στεγαστικών δανείων παρέσυρε στη συνέχεια, το 2008, και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

in.gr