Στο θέμα της οπλοκατοχής –και μάλιστα από τη Μινεσότα, πολιτεία με παράδοση στο κυνήγι και ισχυρή παρουσία του λόμπι της NRA– επανήλθε σε ομιλία του ο Μπαράκ Ομπάμα και επέμεινε στην ανάγκη το Κογκρέσο να δράσει άμεσα ώστε να βελτιωθεί το υπάρχον καθεστώς. Αναγνωρίζει πάντως ότι -πολιτικά τουλάχιστον- δεν θα είναι εύκολο.

Το Κογκρέσο, επισήμανε ο πρόεδρος, πρέπει να χαλαρώσει ή να άρει τους περιορισμούς σχετικά με την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των ομοσπονδιακών Αρχών και των τοπικών Αρχών σχετικά με τους κατόχους όπλων.

Κάλεσε ακόμα σε συμφωνία για τον διορισμό μόνιμου διευθυντή για το Γραφείο Ελέγχου Αλκοόλ, Καπνού, Όπλων και Εκρηκτικών (BATF), θέση που μένει ουσιαστικά ακέφαλη εδώ και 10 χρόνια.

Υπάρχει πλέον διακομματική υποστήριξη για τους ελέγχους πριν από την αγορά όπλων, είπε ακόμη ο πρόεδρος μπαίνοντας σε ένα από τα κεντρικά ζητήματα της επιχειρηματολογίας του αλλά αναγνώρισε ότι «η αλλαγή του status quo ποτέ δεν είναι εύκολη και αυτό [το θέμα] δεν είναι εξαίρεση».

Ο μόνος τρόπος για να υπάρξει αλλαγή, υπογράμμισε στο πλήθος είναι όλοι οι Αμερικανοί να πουν «αυτή η φορά είναι διαφορετικά».

Λίγες ημέρες πριν την καθιερωμένη Ομιλία για την Κατάσταση του Ένωσης, ένα είδος απολογισμού και προγραμματικών δηλώσεων για την πορεία της κυβέρνησης, ο Μπαράκ Ομπάμα πιέζει για αποφάσεις για ένα ζήτημα που διχάζει την αμερικανική κοινωνία.

Το λόμπι της οπλοκατοχής είναι εξαιρετικά ισχυρό –οικονομικά, κοινωνικά ακόμα και πολιτικά έχοντας ερείσματα μέσα στο Κογκρέσο– και, παρότι με τα γεγονότα του Κονέκτικατ βρέθηκε στη γωνία, δεν σκοπεύει να συμφωνήσει (εύκολα) σε μέτρα που θα περιορίσουν το συνταγματικά κατοχυρωμένο αλλά επί τους ουσίας ανεξέλεγκτο δικαίωμα. Τα στρατιωτικού τύπου όπλα και η τυχόν απαγόρευσή τους θα είναι ίσως το δυσκολότερο σημείο της μεταρρύθμισης.

Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει ζητήσει να ψηφιστούν τα μέτρα μέσα στο 2013 αλλά έχει προειδοποιήσει ότι η έλλειψη συμφωνία θα τον οδηγήσει να πάρει πρωτοβουλίες ο ίδιος, φέρνοντας σε αυτή την περίπτωση το Κογκρέσο ενώπιον προειλημμένων αποφάσεων.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook