Για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους συνεδριάζουν το πρωί της Τρίτης οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, η απεργία των οποίων λήγει τα ξημερώματα της Τετάρτης εάν δεν αποφασιστεί παράταση.

Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Κ.Μουσουρούλης, μιλώντας στο Mega τόνισε ότι μετά τη διαπραγμάτευση που γίνεται με την κυβέρνηση δεν υπάρχει κανένας λόγος να συνεχιστεί η απεργία.

Είμαστε στην έκτη ημέρα, δεν πρέπει να ταλαιπωρούνται άλλες κοινωνικές ομάδες, τόνισε και πρόσθεσε ότι περιμένει να επικρατήσει σύνεση στις αποφάσεις της ΠΝΟ, διαφορετικά η κυβέρνηση θα λάβει τις δικές της αποφάσεις.

Η συνάντηση που είχε την Δευτέρα ο κ.Μουσουρούλης με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των ναυτεργατών διήρκεσε δυόμισι ώρες.

Ο υπουργός δεσμεύτηκε προς την ΠΝΟ για την καταβολή των δεδουλευμένων σε δύο δόσεις, καθώς και για την ανεξαρτησία του Οίκου Ναύτου -τον φορέα υγειονομικής περίθαλψης των ναυτικών- αλλά και την αυτοτέλεια του γραφείου ευρέσεως εργασίας. 

Εντούτοις, οι ναυτεργάτες δεν έφυγαν απολύτως ικανοποιημένοι, καθώς εστιάζουν στα θέματα των συμβάσεων των κατώτερων πληρωμάτων της ποντοπόρου ναυτιλίας, τις οργανικές θέσεις τους χειμερινούς μήνες και τη δεκάμηνη υποχρεωτική δρομολόγηση των πλοίων.

«Η κυβέρνηση κάνει και θα συνεχίσει να κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για τους ναυτικούς και τις οικογένειές τους» δήλωσε ο κ. Μουσουρούλης μετά τη σύσκεψη, ξεκαθαρίζοντας ότι περιμένει από την ΠΝΟ να ανακοινώσει την Τρίτη λήξη της απεργίας.

«Ενημερωθήκαμε ότι οι οφειλές των ακτοπλοϊκών εταιρειών στους εργαζόμενους θα εξοφληθούν σε δύο δόσεις.

»Ενημέρωσα την ΠΝΟ ότι ο Οίκος Ναύτου θα συνεχίσει, με νομοθετική ρύθμιση, να παρέχει υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στο κεντρικό του κατάστημα και στα παραρτήματα.

»Ενημέρωσα επίσης ότι το Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας θα παραμείνει αυτοτελές και θα ενισχυθεί, προκειμένου να μπορεί να υλοποιεί προγράμματα στήριξης και ανακούφισης των ναυτικών μας» δήλωσε ο κ. Μουσουρούλης.

Ερωτηθείς τι θα συμβεί εάν οι ναυτεργάτες αποφασίσουν συνέχιση των κινητοποιήσεων, ο υπουργός ναυτιλίας δήλωσε: «Σε μία τέτοια περίπτωση η κυβέρνηση θα πάρει τις αποφάσεις της».

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας Γιάννης Χαλάς είπε ότι αναμένει εγγράφως τις θέσεις του υπουργού. Για τις περαιτέρω αποφάσεις στο θέμα των κινητοποιήσεων παρέπεμψε στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ την Τρίτη.

 

in.gr