Ζωολογικός κήπος, εγκαταστάσεις για extreme sports, εστιατόρια, καρράκτες όλα αυτά είναι μέρη του σχεδίου που κοστολογείται 30 εκατ. ευρώ της Πακιστανικής κυβέρνησης για να εκμεταλλευτούν τη φήμη της πόλης Abbottabad, όπου ο περιβόητος Οσάμα μπιν Λάντεν βρήκε το θάνατο το 2011.

Ένα ολοκαίνουργο πάρκο αναψυχής στη μικρή πόλη μπορεί να ανεγερθεί μέσα σε μόλις 8 χρόνια. Η κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με ιδιώτες για τη χρηματοδότηση του σχεδίου που θα μετατρέψει σε διεθνή πόλο έλξης τουριστών τη μικρή πόλη που βρίσκεται 120 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα.

Αν και δεν υπάρχουν πλέον πολλές εμφανείς αποδείξεις από την στρατιωτική επέμβαση για τη δολοφονία του ηγέτη της αλ Κάιντα, η βίλα που κρυβόταν ο Λάντεν είναι πλέον ένας σωρός από ερείπια, το μέρος δεν προσελκύει περισσότερους τουρίστες από ότι πριν γίνει γνωστό λόγω της επιχείρησης δολοφονίας του Λάντεν.

Πακιστανοί αξιωματούχοι αρνούνται κατηγορηματικά ότι το σχέδιό τους για την αξιοποίηση της πόλης σχετίζεται με τη στρατιωτική επιχείρηση προ δυο ετών. Την Κυριακή ξεκίνησε η πρώτη φάση του πενταετούς σχεδίου με τρία τουριστικά σχέδια στην πόλη Hazara που περιλαμβάνουν θαλάσσια σπορ, περιβαλλοντικό τουρισμό στην πόλη Naran-Kaghan και πάρκο αναψυχής στην Abbottabad.

20% των κερδών από την εκμετάλλευση των εγκαταστάσεων και τις δραστηριότητες που θα αναπτυχθούν εκεί θα διατεθούν στις τοπικές κοινωνίες, ενώ με τη λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων θα ανοίξουν πολλές θέσεις εργασίας για τις τοπικές κοινωνίες.

Πέρασαν σχεδόν δυο χρόνια από το πρωί της 2ας Μαΐου 2011, όταν ομάδα των αμερικανών SEAL εισέβαλαν σε βίλα που είχε χτίσει ο περιβόητος ηγέτης της αλ Κάιντα στην πόλη και δολοφόνησαν τον Οσάμα μπιν Λάντεν.

Ενώ η πολιτική αστάθεια και οι βομβιστικές επιθέσεις συνταράσσουν το Πακιστάν κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών η Abbottabad έμεινε μακριά από τη βια ως ένας δημοφιλής καλοκαιρινός τουριστικός προορισμός για εύπορους Πακιστανούς.

real.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook