Το μοντέλο παραχώρησης 12 μεγάλων λιμανιών εξέτασε χθες το Ταμείο Αξιοποιήσεως της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Σημειώνεται πως το χαρτοφυλάκιο του Ελληνικού Δημοσίου το οποίο έχει περιέλθει στο ΤΑΙΠΕΔ περιλαμβάνει 12 λιμάνια, ήτοι τα λιμάνια του Πειραιά (ΟΛΠ), της Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), του Βόλου, της Ραφήνας, της Ηγουμενίτσας, της Πάτρας, της Αλεξανδρουπόλεως, του Ηρακλείου, της Ελευσίνας, του Λαυρίου, της Κέρκυρας και της Καβάλας.

Το ΤΑΙΠΕΔ που κατέχει το 74% του ΟΛΠ και του ΟΛΘ και το 100% των υπόλοιπων λιμανιών βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης του πλέον αρμόδιου τρόπου αξιοποίησης του χαρτοφυλακίου των λιμανιών μέσω της δημιουργίας ομάδων λιμένων που μετέπειτα θα αποκρατικοποιηθούν μέσω μιας σειράς συναλλαγών.

Πάντως οι πρώτες πληροφορίες φέρουν τη Διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ να εξετάζει την αξιοποίηση ΟΛΠ και ΟΛΘ μέσω συμβάσεων παραχώρησης και όχι με πώληση μετοχών.

Τέλος, για την αξιοποίηση 37 λιμένων σε όλη την Ελλάδα εκκρεμεί η θέσπιση της ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων που θα εξασφαλίζει την ποιότητα παροχής υπηρεσιών από τις λιμενικές Αρχές.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook